Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggstart skjuts upp på Rosendals förskola

Publicerat torsdag 4 december 2014 kl 08.14
"De kommer inte sätta spaden i backen på måndag"
(2:05 min)
Sanna Krueger med sonen Elias. Foto: Mårten Nilsson/SR
En av de oroliga föräldrarna, Sanna Krueger med sonen Elias. Foto: Mårten Nilsson/SR

Uppsala kommun kommer att ställa flera krav på Vattenfall när de båda parterna träffas i dag för att diskutera situationen vid Rosendals förskola där föräldrar oroas över Vattenfalls bygge av en transformatorstation på tomten intill. Ingrid Anderbjörk, mark- och exploateringschef på Uppsala kommun, säger att hon redan nu kan säga att det inte blir någon byggstart redan på måndag som Vattenfall hade tänkt sig.

Föräldrar till barn på förskolan är oroliga för magnetfältet som bildas av transformatorstationen och har också reagerat på att en stor del av förskolans gård kommer att tas i anspråk vid byggarbetena. 

--Vi har ju haft en väldigt intensiv dialog sen informationsmötet förra veckan, både med vattenfall, markägarna Akademiska hus och internt i kommunen. Och signalen från Vattenfall är väldigt tydlig - de kommer inte sätta spaden i backen på måndag, säger Ingrid Anderbjörk. 

Uppsala kommun kräver nu att Vattenfall först iordningställer ny gårdsplan till förskolan innan byggstarten sker av transformatorstationen. Och den nya gårdsplanen beräknas ta 1,5 till två månader att färdigställa.


Uppsala kommun kräver också att Vattenfall på ett tydligare sätt klargör att magnetfältet kring transformatorstationen inte innebär några risker för barn eller personal:

– Det är uppenbart att de inte nådde fram med sin information vid mötet förra veckan så de måste tydliggöra under vilka förhållande de utvecklar den här anläggningen och att det inte på något sätt överskrider de riktvärden som finns, säger Ingrid Anderbjörk.

Från Vattenfalls sida har pressansvarige Mikael Björnér i Upplandsnytt sagt att om byggstarten skjuts upp så får kommunen räkna med att det får konsekvenser för strömförsörjningen i bl a Rosendal och för Akademiska sjukhuset.

– Vi ser egentligen inte att fördröjningen skulle få någon dramatisk effekt, säger Ingrid Anderbjörk.

Ni kommer ställa krav på Vattenfall nu, borde ni inte gjort det tidigare?

– Vi har fått besked ganska sent, den mer specifika geografiska platsen har inte blivit klar förrän sent i processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".