Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rödbetsjuice i hjärtforskning i Uppsala

Publicerat torsdag 18 december 2014 kl 16.45
Rödbetsjuice (arkivbild). Foto: Jurek Holzer/TT
Rödbetsjuice (arkivbild). Foto: Jurek Holzer/TT

Om rödbetsjuice kan förbättra konditionen hos människor som lider av vissa former av hjärtsvikt. Det ska en studie som pågår på Akademiska sjukhuset ta reda på.

Rödbetor innehåller nitrat, som bakterier i munhålan omvandlar till nitrit. Och när man sväljer nitrit så omvandlas det bland annat till kväveoxid - som vidgar blodkärlen - vilket kan förbättra konditionen.

Inom elitidrott används rödbetsjuice för att öka uthålligheten, men det här är första gången man gör en studie om rödbetsjuice till hjärtsjuka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".