Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Götblad: Större fokus på sexbrott mot barn väntar

Publicerat fredag 19 december 2014 kl 04.55
"Vi behöver kika på metoderna"
(2:22 min)
Carin Götblad. Foto: Leif R Jansson/TT
Carin Götblad. Foto: Leif R Jansson/TT

Tillträder som regionpolischef. "Det är verkligen min ambition".

Vi har granskat bland annat polisens arbete mot barnsexhandeln i Uppsala län. Carin Götblad vill samla resurser och hoppas att man ska kunna jobba mer offensivt framöver.

– Det vi behöver kika på är metoderna, vilka metoder har varit framgångsrika när man jobbat med prostitution. Jag tänker också att Uppsala, Gävle och Västerås har naturligtvis problem med prostitution – och när vi går in i en region har vi möjlighet att resurssamla. För här måste man säkra en resurs om man ska komma framåt.

För det tredje behöver samarbetet med skola och socialtjänst bland annat bli bättre, menar Götblad. Alla måste våga se och anmäla om man anar oråd.

Brott mot barn och ungdomar är en av Carin Götblads hjärtefrågor och hon understryker att polisens utredare är erkänt duktiga i Uppsala och har barnahus och Nationellt centrum för kvinnofrid. För att hitta vägar framåt vill Götblad använda sig av den kunskapen och även låna arbetssätt från andra håll.

I början på året visade en granskning som vi på P4 Uppland gjorde att såväl säljare som köpare annonserade öppet på nätet och att intresset för att köpa sex av en 14-årig flicka var stort. Den som köpte sex av barn och unga i vårt län löpte mycket liten risk för att åka fast. Då sa Uppsalapolisen att man skulle börja spana på nätet för att kunna upptäcka det här. Nu visar det sig att Uppsalapolisen inte upptäckt något enda nytt fall i år.

Vi har också berättat att nio män som köpt sex av en 17-årig Uppsalatjej bötfällts. Carin Götblad tycker lagändring och strängare straff är nödvändigt.
– Jag tycker det är en skam att samhället inte har en strängare syn. Idag har vi bötesstraff på det här i nästan alla fall. Det säger någonting om samhällets syn på utnyttjande av en svagare part.

Det är dina hjärtefrågor - kommer vi märka av det i arbetet mot det här?
– Ja, det är verkligen min ambition. Men hur snabbt det går och på vilket sätt är för tidigt att säga.

Vad kan vi vänta oss för resultat om jag hör av mig om ett år?
– Jag måste ju lyssna på mina medarbetare först. Men jag är en stark och drivande chef och det tror jag inte är någon hemlighet att för mig är det här ett mycket prioriterat område. Men vad resultatet är om ett år kan jag inte säga, säger Carin Götblad, tillträdande regionpolischef för Uppsala län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".