Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro inför framtiden i Dannemora gruva

Publicerat måndag 22 december 2014 kl 05.58
"Kanske blir man arbetslös så småningom"
(2:15 min)
Dannemora gruva
Dannemora gruva. Arkivbild Foto: Marcel Van Helvoort

Vid Dannemora gruva oroar sig anställda och entreprenörer för framtiden, även om många av de 200 som jobbar där fortfarande hyser hopp om att den långvariga skuldkrisen ska lösas, och en konkurs kunna undvikas. Men den långa osäkerheten har börjat fresta på, säger gruvarbetaren John Dubois.

– Nu börjar det väl bli lite annorlunda tempo och stämning. Egentligen är det här en riktigt bra arbetsplats, men det är lite svåra förhållanden just nu att jobba under. Men nej, det finns ändå ett visst hopp, det tycker jag.

Aktien har gått neråt och för att få ekonomin på fötter behöver man investera i ny utrustning för kunna ta tillvara mindre malmstycken. Och för det krävs kapital. Rekonstruktionstiden för Dannemora mineral är förlängd till februari och för ett par veckor sedan hölls en extra bolagsstämma som gav styrelsen mer handlingsfrihet för att t ex skapa nyemissioner, alltså inrätta fler aktier. Och företaget har kontakter med intressenter.

Utöver 120 anställda finns ett åttiotal entreprenörer knutna till gruvan. och Anders Söderman är fackligt förtroendevald vid gruvan.

– Ja, det är en ständig oro att man inte får någon finansiering, kanske blir man arbetslös så småningom och genom att vi är såpass många så är det ju en snäv marknad vi står på. Det påverkar en. Mycket energi går åt till att tänka på vad kommer framtiden att vara, i Dannemora eller någon annanstans.

Mika Muhonen som är ombudsman på if Metall säger att det tär nu. 

– Det är ingen rolig tid alls nu, och det har det inte varit under ett års tid. Jag sköter förhandlingarna även för entreprenörerna och de är ju uppsagda allihop, med uppsägningstider som löper på och förlängs undan för undan. Så det är oroligt. 

Så där är otryggheten ännu större?

– Jajamän.

Priset på järnmalm låg på 126 dollar per ton när gruvan återstartade för tre år sedan. Nu ligger det runt 70 dollar tonnet. Men Ylva Henriksson, som styr processen ovan jord, håller fast vid hoppet.

– Jag försöker se det hela positivt och jag hoppas och tror fortfarande att det finns en framtid för Dannemora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".