Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ärnabeslut formellt taget

Publicerat tisdag 30 december 2014 kl 05.27
"Boendes synpunkter fick ingen effekt"
(1:50 min)
Ärna flygfält från flygledartornet. Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio
1 av 2
Ärna flygfält från flygledartornet. Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio
Liv Hahne (M). Foto: Uppsala kommun
2 av 2
Liv Hahne (M). Foto: Uppsala kommun

I går blev Uppsala kommuns bygglov för en terminalbyggnad för civilt flyg på Ärna också formellt taget av kommunens plan- och byggnadsnämnd.

I och med att bland andra nämndordföranden Liv Hahne skrev under mötesprotokollet från den elfte december, då beslutet togs, blev beslutet om bygglov formellt taget. De närboendes yttranden, som nämnden aldrig hann läsa före beslutet den elfte december, finns nu också samlade på kommunen.

De närboende hade ända fram till julafton på sig för att komma med synpunkter på om bygglov borde beviljas för en terminalbyggnad för civilflyg på Ärna, men redan mer än två veckor innan svarstiden hade gått ut tog plan- och byggnadsnämnden beslutet att bevilja bygglov, under vad som har beskrivits som kuppartade former på initiativ av nämnens ordförande, Moderaternas Liv Hahne.

De boendes synpunkter som inkommit till kommunen fick alltså aldrig någon betydelse för beslutet, men en hel del svar har ändå kommit in, många har skrivits efter att nämnden beviljade bygglovet och kritiken mot Liv Hahnes agerande är återkommande. Shame on you, skriver en boende och menar att Liv Hahnes handlingssätt påminner om maffiametoder. Det betyder väl inget vad jag tycker, skriver en annan, Liv Hahne tycker ju något annat, så det är tur att kommunen byter styre.

Uppsala kommun skrev till drygt 140 närboende och bad om yttranden, av dem har 37 lämnat synpunkter, och lika många andra fastighetsägare har också kommit in med synpunkter. Flera klagar just över att det är alltför få som kommunen betraktar som närboende och som ombetts komma in med yttranden.

Nästan alla som ombetts svara tycker att det är fel att ge bygglov, med hänvisning till buller och miljöpåverkan och risk för ökad biltrafik, genom t ex Bärby hage. Ett par av de svarande skriver att hela deras hus vibrerar då stridsflyg flyger på Ärna, och att om också civilflyg tillkommer så blir det outhärdligt och de kommer att tvingas flytta och kommer att få sin ekonomi krossad. En enda av dem som ombetts ytttra sig tycker däremot att det är ett bra beslut att, som det står, utnyttja den fina anläggningen trots att det kanske blir lite mer buller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".