Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

God man överklagar omtvistat fall

Publicerat tisdag 20 januari 2015 kl 05.21
Gabriella Mörner: För mig är det obegripligt
(1:56 min)
Gabriella Mörner är kritisk mot hur hennes företrädare som god man skötte uppdraget. Foto: Mårten Nilsson/SR
Gabriella Mörner är kritisk mot hur hennes företrädare som god man skötte uppdraget. Foto: Mårten Nilsson/SR

Den uppsalabo som nyligen fråntogs rätten att vara god man för ett äldre par efter att ha sålt parets lägenhet till sin egen son till vad som bedöms vara ett underpris, har nu överklagat att rätten för att vara god man för paret drogs in. 

Samtidigt har den gode mannens son anlitat advokat för att driva igenom lägenhetsaffären, trots att den stoppades för att ha tillkommit på felaktiga grunder. Den gode mannens och sonens agerande får nu kritik från den nya gode man som utsetts för det äldre paret, Uppsalajuristen Gabriella Mörner.
- Det enda man som god man är tillsatt att göra är att tillvarata huvudmannens intressen. Det är ju för att det handlar om personer som inte på egen hand klarar av alla angelägenheter, det är därför man blir god man. För mig är det obegripligt att man som god man inte tillvaratar deras intressen, man måste hålla isär dem från sina egna intressen, säger Gabriella Mörner.

Upplandsnytt har tidigare berättat att Överförmyndarkontoret i Uppsala fråntagit den gode mannen sitt uppdrag, ett uppdrag som bestod i att vara god man för ett äldre par som flyttat in på ett äldreboende i Uppsala och som därför ville sälja sin lägenhet. Men när lägenhetsaffären skulle genomföras visade det sig att den gode mannen hade sålt lägenheten till sin egen son, och dessutom till vad som verkar vara ett kraftigt underpris.
- Det har sålts en exakt likadan lägenhet på våningen över för 3.5 miljoner, dvs 1.5 miljoner mer än den här lägenheten såldes för, säger Gabriella Mörner.

Vilka slutsatser drar du av det?
- Ja, det är väl ganska enkelt. Att man borde få ut mer i pris än vad man nu fick.

Det blir nu hyresnämnden som får avgöra om lägenhetsaffären är juridiskt giltig. Dessutom har den gode mannen till Uppsala tingsrätt överklagat beslutet att dra in rätten att vara god man för Uppsalaparet, en rätt som drogs in i samband med lägenhetsaffären då den gode mannen bröt mot flera regler för vad som gäller för ett sånt uppdrag. Det är ännu inte bestämt om det kommer att göras en polisanmälan i fallet. Det är nåt som den nya gode mannen funderar på.
- Det får tiden utvisa, det är inte uteslutet, säger Gabriella Mörner.

Vi har utan framgång sökt den tidigare gode mannen och sonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".