Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kameror kan bli hjälpmedel i äldrevård

Publicerat måndag 26 januari 2015 kl 07.22
Pia Vårdsäter: Det är allt fler som kommer att bli äldre
(2:11 min)
Pia Wårdsäter (S), ordförande för arbets- och omsorgsutskottet i Tierp. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio Pia Wårdsäter (S), ordförande för arbets- och omsorgsutskottet i Tierp. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Pia Wårdsäter (S), ordförande för arbets- och omsorgsutskottet i Tierp. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Kameror som hjälp i tillsynen av de gamla. Det kan vara en väg framåt för äldreomsorgen i Tierp. 

Det säger socialdemokraten Pia Wårdsäter som är ordförande i arbets- och omsorgsutskottet där man nu håller på med en bred översyn av vad som behöver göras inom äldreomsorgen i kommunen när de äldre kommer att bli betydligt fler. 
– Bakgrunden är att vi har sett att de äldre komemr att bli allt fler, och då behöver vi ha en plan.

Det är på bred front som kommunen tittar på hur äldreomsorgen ska se ut framöver, hur den ska dimensioneras. Tittar man bara på åldersgruppen 80+ så kan man redan nu se att de kommer vara 500 fler än i dag från 2022 och ett antal år framåt. I dag finns fyra vård- och omsorgsboenden. Ett håller inte måttet fullt ut ur arbetsmiljösynpunkt, det är för trångt, där fodras en ombyggnad eller kanske ett helt nytt hus.

Vad tänker då Tierpsborna själva om äldreomsorgen – att överhuvudtaget få en plats när det är dags står högt upp på listan.
– De måste se till att det finns platser. Personalen är pressad, de hinner inte in.

Antalet vårdkrävande demenssjuka är en grupp som väntas växa. Den delen av omsorgen ses som en utmaning.

En annan är så kallade trygghetsboenden, en boendeform som kommunen inte har ansvar för. Där hoppas kommunen på byggen i regi av fastighetsmarknadens privata aktörer, kanske måste det kommunala bostadsbolaget Tierpsbyggen gå före och visa vägen.

En tredje utmaning är hur man ska få ihop all den personal som behövs. Där kan tekniken komma att spela en viktig roll, säger Pia Wårdsäter.

– Jag tror att det kommer att bli tufft. Vi har långa avstånd i vår kommun. Då kanske en kamera kan vara ett komplement på nätterna tillexempel, men det måste givetvis göras i samråd med den äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".