Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdpersonal: stora brister i patientsäkerheten

Publicerat måndag 2 februari 2015 kl 16.09
Vårdförbundet: Vi ser väldigt allvarligt på den här undersökningen
(8:23 min)
Sjuksköterska i sjuksal. Foto: Tore Meek/TT.
Foto: Tore Meek/TT.

Vårdanställda i landstinget i Uppsala län upplever att det finns stora brister i patientsäkerheten. På flera punkter får landstinget bottenbetyg.

Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som i en enkät frågat vårdanställda i Sveriges landsting hur de upplever patientsäkerheten. Drygt 3600 personer i Uppsala län har svarat. Och Uppsala län får bottenresultat, till exempel "benägenhet att rapportera händelser" får omdömet 40 av 100 på en skala och "självskattad patientsäkerhetsnivå" får 46 av 100.

Margareta Örvall är chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala:

– Det är inte bra att vår personal upplever att patientsäkerheten inte är god. Vi tar allvarligt på det här och vill att känslan också är god hos de anställda, säger hon.

Är det bara en känsla eller brister det i patientsäkerheten?

– Självklart finns det en koppling. Men tittar vi några år tillbaka blir patientsäkerheten bättre och bättre. Vi kan göra fler och fler undersökningar och ingrepp på ett säkrare sätt.

Madeleine Grenå, vice ordförande i vårdförbundet i Uppsala, ser ett stort problem i att många anställda inte hinner skriva avvikelserapporter när något gått snett i vården.

– Vi vet att man inte registrerar avvikelser på många arbetsplatser. Och det beror på att man inte hinner på grund av hög arbetsbelastning. Och det är väldigt alarmerande. Vi ser väldigt allvarligt på den här undersökningen, säger hon.

Är patientsäkerheten hotad?

– Den kan bli hotad om man helt slutar skriva avvikelser om man ser att det inte ger resultat. Då kommer det inte registreras att patienter får medicin för sent eller att prover försvinner eller liknande. Det kan bli ett hot, och dit vill vi absolut inte nå.

Tova Kurkiala Medbo
tova.kurkiala_medbo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".