Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Almtuna räddat från konkurs

Publicerat tisdag 10 februari 2015 kl 14.25
"Borde varit lite försiktigare när man gick in i det här räkenskapsåret"
(1:57 min)
Almtuna IS befinner sig i ekonomisk kris
Almtuna IS Foto: Sveriges Radio

Krisdrabbade Uppsalaklubben Almtuna IS är tills vidare räddad från konkurs. Det beskedet kom i dag efter att förhandlingarna i Uppsala tingsrätt var klara.

De fordringsägare som infann sig till dagens rekonstruktionsförhandlingar i Uppsala tingsrätt godkände att rekonstruktionen kan gå vidare och det blev också tingsrättens beslut.

Men statens representant, Juha Huttunen från Skatteverket, som var med på telefon kritiserade klubben och dess ordförande Roger Lodén för att ha orsakat klubbens kris genom en orealistisk budget för den här säsongen.

– Det som förvånar mig är att ni säger att ni under flera år haft ansträngd likviditet och ändå så gör man den här enorma satsningen, utan att ha konstaterad finansiering. Man kanske borde ha varit lite försiktigare när man gick in i det här räkenskapsåret, sade Juha Huttunen.

– Jag håller med fullt ut på de påståendena och sedan så har vi haft frågeställningarna med arenaprojektet som har legat med i bilden, men det har inte varit någonting som vi budgeterat för, svarade Roger Lodén.

Den nya planerade arenan i Gränby låg som ett spöke över förhandlingarna i tingsrätten i dag. Almtunas ordförande Roger Lodén sa att klubbledningen var ombedd att se till att nå goda sportsliga resultat för att locka investerare till arenaprojektet och han lät förstå att det var en av anledningarna till att klubben satsade över sin förmåga och gjorde en budget som var 2.5 miljoner för stor till den här säsongen.

Andra skäl till klubbens ekonomiska kris är att sponsorer som lovade att finansiera spelarköp inte infriade sina löften, att den nya marknadsgrupp som klubben satte ihop misslyckades i sitt arbete, att försäljningen av nya VIP-paket inte alls fick det utfall klubben räknat med, och att sponsorerna uppfattade det som en försening av arenaprojektet då det blev klart att en ny miljökonsekvensbeskrivning av arenaområdet måste till.

Roger Lodén sa att klubben började bromsa så snart man såg vartåt det lutade och att försäljningen av tre spelare totalt inbringade mellan 1,2 och 1,5 miljoner.

I tingsrätten lovade Roger Lodén att klubben nu kommer att anpassa ekonomin till att spela i nuvarande arena till dess att nånting annat är klart och att klubben nu satsar på egna unga spelare.

– Kostnadssidan kommer vi aktivt styra i närtid. Spelare som ligger på kontrakt, även om de har kontrakt på nästa år, kommer att erbjudas att söka sig till andra föreningar, sade Roger Lodén i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".