Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Missnöje med hur det gått till när ny SLU-rektor ska utses

Publicerat fredag 20 februari 2015 kl 05.22
"Vi var inte riktigt nöjda med kandidaterna som fanns där"
(2:15 min)
Infarten till SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR
Infarten till SLU i Uppsala (arkivbild). Foto: August Bergkvist/SR.

Det finns ett missnöje inom SLU med hur processen kring tillsättningen av ny rektor gått till.

Processen med att utse ny rektor för Sveriges Lantbruksuniversitet kom i går ett steg närmare när styrelsen vid ett sammanträde i Uppsala beslutade att föreslå regeringen att utse Umeåprofessorn Peter Högberg.

I den förra etappen då Peter Högberg vann omröstningen i den så kallade hörandeförsamlingen valde så många som 14 av de 44 röstande att inte stödja nån av de två kandidater som då fanns kvar utan röstade i stället blankt. Andrus Kangro från fackförbundet Saco var en av dem som deltog i omröstningen.

– Den stämningen fanns där att vi var inte riktigt nöjda med kandidaterna som fanns där, att vi skulle vilja ha någon ytterligare, säger Andrus Kangro från fackförbundet Saco.

Tyckte ni inte att de räckte till?

– Man ville nog ha nån mer att pröva dem mot.

14 blanka röster av 44, det låter nästan som en proteströstning?

– Jag tolkar det som att folk talade om hur de kände, att de tyckte att det här räckte inte för att man skulle säga att den eller den kandidaten är bra.

Fanns det möjlighet att begära att processen skulle göras om?

– Det fanns ett sånt önskemål från många i gruppen, och det framfördes till styrelsens ordförande.

Och vad hände med det förslaget?

– Ja, rekryteringsgruppen tog väl hänsyn till detta och resonerade vidare, men de tyckte att det var lämpligt att gå vidare ändå.

I omröstningen i hörandeförsamlingen i förra månaden fick professor Peter Högberg, som nu alltså förordas som ny rektor, 21 röster, medan den enda motkandidat som då fanns kvar i urvalsprocessen, Gävlerektorn Maj-Britt Johansson, fick 8 röster, och så många som nära var tredje röstande röstade blankt, 14 av de 44.

Styrelsens ordförande Rolf Brennerfelt kommenterade omöstningen i hörandeförsamlingen efter styrelsemötet i går.

– Det var två som vi ville presentera för hörandeförsamlingen och av dem så fick Peter ungefär hälften av rösterna, säger Rolf Brennerfelt.

Men det var ganska många som röstade blankt. Vad tror du att det står för?

– Jag föredrar att fokusera på att det är många som röstat för Peter.

Varför gjorde ni inte om hela processen om det nu fanns krav på det?

– Ja, om det nu fanns nån som ville göra om processen så är det väldigt många som är nöjda med processen och vill att den ska fortsätta som den är.

Med den här bakgrunden, tror du att Peter Högberg riskerar att få ett försvagat mandat som rektor för SLU?

– Jag tror inte att det kommer att vara något problem. Peter har en väldigt stark grund vid hela Sveriges Lantbruksuniversitet, han har full uppbackning från styrelsen inför sitt nya uppdrag, och vi ser fram mot att jobba tillsammans med honom, det kommer inte att vara några problem, säger Rolf Brennerfelt, styrelseordförande på SLU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".