Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rödgröna vill inte riva upp kritiserade färdtjänstsystemet

Publicerat fredag 20 februari 2015 kl 12.36
Johan Lundqvist: "Vi kommer fortsätta med systemet"
(1:56 min)
Färdtjänst. Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Folkpartiet vill göra om färdtjänstsystemet efter kritiken den senaste tiden, men den miljöpartistiske ordföranden i gatu- och samhällsmiljönämnden säger att han försvarar systemet i stort.

Folkpartiets förslag om att ändra färdtjänsten i Uppsala så att samåkning inte längre skulle vara ett viktigt mål, tillbakavisas i dag av den rödgröna majoriteten i kommunen. Miljöpartiets Johan Lundqvist säger att samåkningen kommer att bestå.

– Vi har i Uppsala väldigt änge hållit fast vid individuell åkning i färdtjänsten. Till skillnad från i princip alla andra kommunen i landet som infört samåkning. Nu har ni fått över till det systemet som är norm och normalt i övriga landet.

Det var i morse i Upplandsnytt som Folkpartiets Mohamad Hassan sa att samåkningen som ledande princip kanske borde avskaffas med tanke på den kritik som riktats mot färdtjänsten.

– I vårt förslag ska man inte ha samåking som, norm utan som tillägg och att man skulle kunna ha flexibilitet, säger han.

Folkpartiets utspel kom alltså som en reaktion på en längre tids kritik mot det nya färdtjänstsystemet, mot osäkerheten på när den bil man beställt kommer och osäkerhet när man kommer fram dit man ska och mot långa och krångliga resor.

Miljöpartiets Johan Lundqvist säger att alla inblandade arbetar hårt för att få bort bristerna. Han vill inte som Folkpartiet skrota stora delar av systemet men han är beredd att liksom Folkpartiet föreslår pröva tanken på en restidsgaranti om resorna överskrider de maximala restidsgränser som finns.

– Om vi inte håller det så skulle man kunna tänka sig en ekonomisk kompensation, till exempel att man inte behöver betala egenavgiften för resan. Det pågår en diskussion om hur vi skulle kunna utforma ett sånt system, säger Johan Lundqvist (MP). 

Hur mycket kritik kan det komma utan att ni är tvingade att ändra i systemet?

– Vi måste för det första se till att vi lever upp till de löften om restider som vi ställt ut. Det är prio ett just nu. Det faktum att det finns samåkning ska inte innebära att man inte ska veta om bilen kommer eller när den är framme.

Blir det inga förändringar i samåkningen?

– Nej, vi kommer att fortsätta att ha ett system med samåkning för resenärer som beställer en resa där det finns andra resenärer som behöver åka ungefär samma sträcka ungefär samtidigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".