Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hon gör veganost av cashewnötter

Publicerat tisdag 26 maj 2015 kl 17.07
"Varit väldigt mycket experimenterande"
(7:25 min)
Cecilia Håård. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR
Cecilia Håård. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio

Ost brukar ju vanligtvis göras på mjölk från nötkreatur, men i Ultuna gör man ost av en annan sorts nöt – nämligen cashewnötter. Och nu har mejeriet bakom osten prisats.

– När jag höll på att gå över till att bli vegan testade jag många nya produkter. Men när det gäller ost hade jag svårt att hitta något som jag blev nöjd med, så då började jag experimentera själv. Och på den vägen är det, säger Cecilia Håård som driver Ultuna mejeri.

Nu har mejeriet utsetts till Mellansveriges mat- och hållbarhetshjältar, ett pris som delas ut av Nordic Choice Hotels.

– Jag är otroligt glad. Jag har jobbat väldigt länge och lagt mycket tid och energi på det här. Och det är roligt att också vegansk mat lyfts fram på det här sättet, säger Cecilia Håård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".