Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lättnad i Knutby efter besked om Björkgården

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 17.32
Urban Manér, anhörig: Jag är jätteglad över att höra det
(1:56 min)
Foto Mårten Nilsson SR
Björkgården i Knutby. Foto Mårten Nilsson SR

Uppsala kommun har under en tid utrett en eventuell nedläggning men har nu kommit fram till att det inte skulle vara kostnadseffektivt. 

Urban Manér som har sin pappa på Björkgården hade nästan tappat hoppet om att boendet skulle bli kvar. 

- Jag hade inte trott det faktiskt. Jag är jätteglad över att höra det. Det är en lättnad måste jag säga, säger Urban Manér.

Vad betyder det för dig och för din pappa som bor där?

- Massor. Han får den fortsatta trygghet som det innebär att bo där. Det är jätteroligt att höra.

Det var för drygt en månad sen som Upplandsnytt kunde berätta att Uppsala kommun utredde att lägga ner Björkgården som äldreboende. Från politiker i nämnden sas att ett skäl till det var att boendet hade så låg beläggning, men Upplandsnytt kunde berätta att boendet i stort sett var fullbelagt och har varit så under ett antal år. I går kom så alltså beskedet att boendet blir kvar. Socialdemokraten Monica Östman är ordförande i äldrenämnden.

- Vi har tittat på olika alternativ, om vi kunde göra nånting annat där, exempelvis ha utökat korttidsboende eller nån annan verksamhet, men det har vi inte fått ekonomi i utan då väljer vi att driva det vidare. Vi vänder på precis varenda sten vi har för att få ekonomi i balans i äldreomsorgen, säger Monica Östman (S).

Vad säger du om den oro som utredningen orsakat och som bland annat lett till att personal sökt sig om efter andra jobb när de hört ryktena? Tycker du i efterhand att det kunde skötts annorlunda?

- Det hade varit önskvärt om utföraren inte hade gått ut och pratat om detta innan de ens hade ett annat uppdrag.

Men kunde ni politiker ha gjort något annorlunda?

- Nej, jag tror inte det. Vi har inte skickat nåt annat budskap än att vi håller på och vänder på alla stenarna.

Desto gladare över att det blev känt för allmänheten att kommunen utredde en nedläggning är Erica Åhström, som drivit en kampanj på Facebook för att rädda Björkgården.

- Jag tycker att det här har skötts jättedåligt. Vi får vara jättetacksamma över att det läckte ut. Hade det inte läckt ut så tror jag faktiskt ärligt att det här kunde ha varit en grej som de hade smitit iväg med utan att säga nånting utan bara lagt ner, så att vi bara hade stått där med ett nedläggningsbeslut en vacker dag, säger Erica Åhström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".