Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hockeyarenan i Gränby i Uppsala kan byggas trots artskyddade salamandrar

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 17.36
"Man måste kompensera salamandern"
(1:55 min)
Halva den här skogsdungen kan försvinna om arenan i Gränby byggs. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Halva den här skogsdungen kan försvinna om arenan i Gränby byggs. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Trots att den skyddade större vattensalamandern finns i området kan hockeyarenan i Gränby byggas. Detta är slutsatsen efter att länsstyrelsen har satt ner foten. Men det krävs en del ytterligare åtgärder.

Se vår reporter Martin Hult förklara var arenan skulle behöva flyttas

Antingen måste hela arenan flyttas en bit bort från skogsområdet. Eller så behövs det byggas nya naturområden där salamandern kan övervintra. Att bygga arenan helt som planerat efter länsstyrelsens yttrande går inte, konstaterar kommunalrådet Erik Pelling:

– Det är ett ganska skarpt yttrande från länsstyrelsen, bland annat om salamandern. Det måste vi förhålla oss till. Det vi kan göra är att titta på möjligheten att flytta arenan inom samma område. Då behöver man okcså vrida på den något och ändra utformningen, säger Erik Pelling (S).

Kommunens tidigare slutsats att den större vattensalamandern inte finns där arenan är tänkt att byggas underkänns i länsstyrelsens yttrande. Salamandern kan finnas där menar länsstyrelsen. Och dessutom har den artskyddade åkergrodan konstaterats i den inventering som kommunen lät göra.

Därför kan man inte spränga bort halva kullen med skogsdungen - utan att göra andra åtgärder.

Att bygga hockeyarenan kan man göra, enligt länsstyrelsen, om man samtidigt skapar nya miljöer i närheten med håligheter i marken där vattensalamandern kan övervintra.

– Innan man tar bort ett område så får man göra ett motsvarande område som fungerar minst lika bra för de här groddjuren, så hela populationen kan behållas, säger Urban Westerlind som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Så om man gör rejäla åtgärder så kan man bygga arenan?

– Ja, bara åtgärderna är klara innan man tar bort något.

Slutsatsen efter att länsstyrelsen har satt ner foten är alltså att hockeyarenan i Gränby kan byggas - om man antingen flyttar bygget bort från skogsdungen eller kompenserar vattensalamandern med nya områden i närheten.

Att göra om planerna lär ta sin tid. Men oavsett på vilket sätt man går fram tycker Erik Pelling att det nu ska gå så snabbt som möjligt.

– Det har redan dragit ut på tiden. Man har hållit på med det här sen före 2010. Jag tror att Uppsalaborna vill se att det här går i mål någon gång, säger Erik Pelling (S).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".