Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Christina bakar Suomen lakritsi, finsk lakrits

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 08.03
lakritsfudge
Fira Finland med saltlakrits. Foto: Christina Jansson

Den 6 december är det Finlands självständighetsdag. Christina firar grannlandet i öster med lakritsfudge.

Lakritsfudge

3 dl mjölk
3 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
25 g rumsvarmt smör
2 msk lakritspulver

Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka i ungefär 40-60 min. Rör om ordentligt några gånger under tiden och passa så att det inte bränns vid i botten. Koka till 116 grader alt gör kulprovet för att testa om fudgen är klar. Rör därefter ner smör, vaniljsocker och lakritspulver. Rör smeten blank. Häll upp smeten i en form (20*20 cm) med bakplåtspapper. Låt stelna i rumstemp, skär i bitar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".