Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stefan Hanna (C) anklagar majoriteten för slutenhet

Publicerat söndag 6 december 2015 kl 13.16
"Det är inte alls okej som det går till nu"
(2:07 min)
Stefan Hanna, Centerpartiet i Uppsala. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Den rödgröna kommunledningen i Uppsala anklagas nu för att alltför ofta fatta beslut i slutna rum utan att varken kommuninvånare eller politisk opposition får insyn eller chans till medinflytande innan beslut fattas i olika frågor. Det menar oppositionsrådet Stefan Hanna (C). 

Stefan Hanna menar att besluten ofta blir bättre om alla får chansen att i god tid påverka dem. 

– Nuvarande majoritet måste lära sig att tidigt ta fram förslag, att förankra dem politiskt, att ha medborgarmöten. Under alliansens och mitt ledarskap tidigare så jobbade vi med att så mycket som möjligt ha en öppen dialog, ha många medborgarmöten, ha oppositionen med i loopen så mycket och tidigt som möjligt. Så man måste ta den demokratiska processen på större allvar, säger han. 

Så det du säger är att det blivit en större grad av slutenhet med det nya styret i Uppsala kommun?

– Ja, i väldigt stor utsträckning. Det är inte alls okej som det går till nu.

Är det här nåt som ni har diskuterat inom alliansen, det är inte bara du som tycker så här?

– Det har vi diskuterat, och det är anmärkningsvärt att processen fungerar så odemokratiskt.

Som exempel på beslutsprocesser som han menar varit alltför slutna nämner Stefan Hanna det nu aktuella förslaget om att flytta klasser med äldre skolelever för att de yngre ska få plats, han nämner beslutet om att lägga ned vårdenheten Omtanken, beslutet att lägga ned Balingsta förskola, utredningen då kommunen övervägde att lägga ner äldreboendet Björkgården i Knutby och det beslut som sen togs tillbaka om att ordna en uppställningsplats för EU-migranter.

– Jag kan säga att jag hade ungefär samma åsikter som Stefan Hanna under förra mandatperioden när jag satt i opposition, säger Miljöpartiets Maria Gardfjell, första vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Jag kan vara ärlig och säga att det krävs ett visst mått av slutenhet när man gör vissa utredningar, bland annat för att personalen inte ska känna att oj, nu måste jag söka nytt jobb. Det krävs ett visst mått av slutenhet för att ha en arbetsro i verksamheterna.

Finns det nåt i det Stefan Hanna säger som du tar till dig?

– Nja, vi har väldigt många dialogmöten i väldigt många frågor och på ett väldigt bra sätt. Men det handlar inte bara om att ha fler möten, det handlar också om att ha en bättre dialog, och det kan man ha via nätet och göra digitalt bättre än i dag, säger Maria Gardfjell (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".