Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det krävs mer förebyggande arbete mot sexbrott

Publicerat söndag 6 december 2015 kl 13.24
"Det är så normaliserat i samhället"
(1:27 min)

Samhället måste jobba mer förebyggande för att minska antalet sexbrott mot barn och unga. Det menar tjejjouren i Uppsala, där Chris-Emelie Denstedt är samordnare. 

– Om vi vill minska antalet sexbrott så måste vi jobba förebyggande med genus, sexualitet och normer kring det, redan från förskoleålder. Och inte minst med alla vuxna människor överallt.

Tjejjouren i Uppsala jobbar ideellt med att bland annat stötta unga tjejer som utsatts för sexuella övergrepp.
Målgruppen är mellan tolv och tjugo år, och hit vänder sig tjejer för att få nån att prata med om vad man varit med om.

– Många känner sig ju kränkta så klart, och många oavsett om det gäller sexbrott på nätet eller i den fysiska verkligheten, förstår inte ens att de har blivit utsatta för brott, för att det är så normaliserat i samhället.

Chris-Emelie Denstedt tycker att flera instanser i samhället måste bli bättre på att prata om frågor kring genus och sexualitet. Till exempel i skolor och förskolor, men också att föräldrar borde få mer kunskap om det här.
Hon menar pojkar idag fostras in i en machokultur med en koppling mellan manlighet, våld och nedvärderande av kvinnor.
Och att tjejer fostras in i en kultur där objektifiering och sexuellt våld normaliseras. Och till att känna skuld och skam om man utsätts för det här.
Och det här vill hon vända på och skapa vad hon kallar en samtyckeskultur.

– Där alla respekterar varandras kroppsliga integritet och har det som en grundnorm. Och det finns inte i samhället idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".