Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Redan för trångt i Akademiskas nya p-hus

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 04.40
Anställd: Det var underdimensionerat redan från början
(2:11 min)
Anna Hagland får leta p-plats dagligen. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio
1 av 2
Anna Hagland får leta p-plats dagligen. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio
Det överfulla parkeringsgaraget vid Akademiska sjukhuset. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Det överfulla parkeringsgaraget vid Akademiska sjukhuset. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Bara en dryg månad efter att det nya parkeringshuset öppnade på Akademiska sjukhuset i Uppsala så är huset redan för trångt.

Vad säger du om p-situationen vid Ackis? Kommentera på Facebook.

På dagtid får personal och sjukhusbesökare ofta förgäves köra igenom det nya huset i jakten på en parkeringsplats. Anna Hagland arbetar på sjukhuset och har ofta svårt att hitta p-plats för sin bil.

– Från klockan 10.30 till 14.00 är värsta tiden, säger Anna Hagland, som arbetar på sjukhuset och ofta har svårt att hitta p-plats för sin bil.

Har det hänt att du inte hittar nån plats?

– O ja! Då får man ställa sig i ytterområdena eller nere på Studenternas eller nån annanstans. Det är inte bra när man inte har några alternativ. Jag bor långt utanför stan och har lite besvärligt att ta mig in.

Det trodde man kanske inte då man byggde huset att det skulle bli så fullt?

– Nja, jag tror nog att det var lite underdimensionerat redan från början, säger Anna Hagland.

I parkeringshuset träffar vi också patienten Monica Edling som i desperation över bristen på lediga platser har ställt bilen på parkeringen för motorcyklar.

– Alla fem våningar åkte jag runt, runt på och stod dessutom och väntade ett tag. Men tyvärr, ingen parkering, säger Monica Edling.

Du har parkerat på en mc-plats, då riskerar du väl böter?

– Jo, men jag får nog ta det, för det var liksom panik. Jag har jättebråttom tillbaka till mitt arbete sen också.

På landstinget har det kommit som en överraskning att det nya parkeringshuset så snabbt blev fullt, men man menar också att det hänger samman med att vi nu är inne i den kalla årstiden och att trängseln bör bli mindre under sommarhalvåret. Kristdemokraternas landstingsråd Anna-Karin Klomp säger också att p-platserna inom Akademiskaområdet för tillfället är reducerade till följd av de pågående byggnadsarbetena på området.

– Det är ganska många platser i området som inte kan användas i dag, säger Anna-Karin Klomp (KD).

Ser du det som ett misslyckande att platserna inte räcker?

– Ja, det vore ju bra om vi kunde ha fler parkeringsplatser för patienter, så är det ju. Men jag är ändå väldigt glad över att vi tog den här striden och byggde huset. Vi fick väldigt mycket skäll från Socialdemokraterna och mest från Miljöpartiet för att vi valde att bygga parkeringshuset. De ansåg i stället att patienterna ska åka kollektivt.

Socialdemokraterna valde ändå den gången att rösta för bygget av det nya parkeringshuset. Så hur ser partiet i dag, nu då partiet sitter i ledningen för landstinget, på att trängseln om p-platserna består, trots det nya huset?

– Vår strategi har varit att i möjligaste mån förbättra tillgängligheten via kollektivtrafik. Samtidigt måste vi säkerställa att det finns platser, men jag tror inte att vi i det här läget kan säga att vi ska ha fler platser. Men naturligtvis får vi se vad som händer framöver, säger landstingsrådet Vivianne Macdisi (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".