Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Christina spränger anka i P4 Upplands kök

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 07.29
Sprängd anka med pumpapuré och bräserad brysselkål. Foto: Christina Jansson
Sprängd anka med pumpapuré och bräserad brysselkål. Foto: Christina Jansson

Såhär lagar du Christinas sprängda anka med pumpapuré och
ingefärs- och apelsinbräserad brysselkål

Två färska ankfiléer

3 dl vatten
2 dl salt
1 dl socker
några st kryddpeppar, 2 lagerblad, en bit färsk ingefära

1 stor butternutpumpa
rapsolja
1-1,5 dl grädde
salt och svartpeppar

400 g brysselkål
smör
2 st schalottenlök
en bit ingefära 
1 apelsin
salt och svartpeppar

1) Skala ingefäran. Koka upp lagen med kryddorna och låt svalna. Lägg ankfiléerna i lagen och låt stå 3 timmar i kylskåp.

2) Skala och kärna ur pumpan, dela i mindre bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper, ringla över olja, salta och peppra. Rosta i ugn i 225-250 grader tills pumpan har fin färg och är genommjuka. Ta ut ur ugnen.

3) Sätt ugnen på 100 grader. Lyft upp ankan ur lagen, torka av med hushållspapper. Snitta skinnsidan och lägg ner filéerna i het torr panna med skinnsida ner och bryn någon minut. Vänd och bryn hastigt på andra sidan. Lägg i ugnsform med skinnsidan upp. Stoppa in stektermometer i tjockaste delen, färdig vid innertemperatur på 60 grader. Ta då ut köttet och låt vila.

4) Bräsera brysselkålen: skala och ansa brysselkålen, halvera de som är större. Finhacka lök och ingefära och färs i smör, tillsätt kålen och fräs någon minut. Salta och peppra, pressa över saft från apelsinen. Lägg över lock och låt puttra ett par tre minuter tills kålen är mjuk men med spänst.

5) Gör klart purén. Värm pumpan i kastull med lite vatten. Mixa slät. Rör ner grädde och smaka av med salt och svartpeppar.

6) Skiva ankan. Servera med pumpapuré och bräserad brysselkål. Recept för fyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".