Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad skogsproduktion ger stora klimatvinster

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 08.14
SLU-forskare: Vi måste fortsätta ersätta fossila produkter mot skogsprodukter
(1:58 min)
Mattias Lundblad. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio
Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio

Skogen kan spela en stor roll i omställningen till ett fossilfritt och mer klimatvänligt samhälle.

Men det kräver en effektivare skogsproduktion, säger Mattias Lundblad, forskare vid institutionen för mark och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet, som just kommit från Paris, där han presenterat en rapport om hur man får ut mest klimatnytta av skogsbruket.

– Ofta när man räknar på skogen i klimatsammanhang räknar man på skogen i sig, som kolsänka, och effekten av att man använder skogen i energisektorn till exempel för sig.

Men i Mattias Lundblads och hans kollegors studie har man slagit ihop själva skogens påverkan och skogsprodukternas påverkan, t ex eldning med biobränsle i stället för olja. Och den här klimatnyttan kan bli ännu större.

– På längre sikt, för att kunna ersätta fossila produkter måste vi också ha en ökad skogsproduktion, via mer gödsling och mer snabbväxande arter, och fortsätta ersätta fossila produkter mot skogsprodukter. Även om man räknar in utsläpp från till exempel konstgödsel, så blir klimatnyttan större, säger Mattias Lundblad och fortsätter:

– Det finns problem. Vi räknar på ett extremt scenario, inom ramen för andra miljömål, och så långt kanske man aldrig kan gå, men vi visar att man kan komma en bit på väg, genom att göra en del av åtgärderna. Det vi tittat på är att ersätta traditionella trädslag som tall och gran mot contortatall, säger han.

Men contortatallen är kontroversiell, och Naturvårdsverket har bedömt den som en invasiv art som kan hota den biologiska mångfalden i de svenska skogarna. Men den skulle alltså kunna göra betydande klimatnytta, menar Mattias Lundblad, forskare vid institutionen för mark och miljö på SLU.

– Sammantaget får de en stor klimateffekt, de här produktionshöjande åtgärderna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".