Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Det här ska du dricka i jul

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 10.39
Snabba fuskglöggen. Foto: Christina Jansson
Glögg. Foto: Christina Jansson/Sveriges Radio Arkiv

P4 Upplands egen sommelier Anders Melldén tipsar om julens drycker.

Julöl

Till sillen:

Three Hearts Julöl, nr.11380, 16,80 kr

Lätt, frisk och klassiskt tysk i stilen – lite knäckebrödstoner som matchar sillen.


Till det småvarma:

Sigtuna Winter IPA Organic, nr.11319, 20,90 kr

Rik och god med både humle och kaffe i den långa smaken.


Till desserten:

Liefmans Glühkriek, nr.11376, 59,90 kr

Sötsyrlig av körsbär med friskhet och lagom dos sötma.

Mikkeller Drink’in The Snow (alkoholsvag)

Läckert smakrik med både humle och rostade kaffetoner. Alkoholhalt: 0,3 procent.


Till den överblivna skinkan:

Annandagens överblivna skinkskivor avnjuts bäst med ett glas beaujolais. En som alltid brukar finnas i lager kommer från byn Morgon i Beaujolais och görs av George Duboeuf.

Morgon, nr.5106, 95 kr

Lätt rött vin med fina bärtoner och liten kryddighet. Läskande!


Glögg

Blossa 1895, nr.96003, 129 kr

Extra allt, med portvin, tarragonavin, muscatvin, ingefära, kardemumma och kryddnejlika. Bygger på ett recept från Grönstedts vinhandel från 1895.

Tegnér Biskopens Torra, nr.90322, 69 kr

Elegant! Vin från Italien och balanserad kryddning som rundar av trots att den inte är så söt.

God jul Glögg Röd, nr.1917, 25 kr (alkoholsvag)

God och klassisk smak som passar de flesta. Alkoholhalt: 0,3 procent.

 

Melldéns snabbglögg

1 flaska mustigt rödvin

6-10 centiliter cognac

1 deciliter rött portvin

4 kryddnejlikor

4 kardemummakärnor

1 kanelstång

Skalet från en mandarin

Skalet från en halv citron

Rårörssocker efter smak (cirka 1 deciliter)

Gör såhär: Värm rödvinet med kryddorna och citrusskalen. Se till att inget av det vita ”underskalet” från frukterna kommer med – det ger bitterhet till glöggen. Häll efter cirka tio minuter på portvin och cognac och smaka av med sockret lite i taget. Tänk på att glöggen behöver vara så varm att sockret löser sig, men inte kokande så att fruktigheten och alkoholen i vinet försvinner. Tillsätt gärna russin och mandlar och ta eventuellt ur citrusskalen och de andra kryddorna om kryddningen känns färdig. Självklart kan glöggen förlagas och sedan stå kallt tills det är dags för uppvärmning, men om kryddorna lakas ur under värme så behövs det inte.

Showvariant: Häll drygt hälften av råsockret i en låg kastrull eller kopparpanna. Slå över cognacen och låt den bli varm. Tänd sedan eld på cognacen och flambera sockret. Flambera aldrig under en fläkt! Släck genom att försiktigt tillsätta vinet och kryddorna. Avsluta som i receptet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".