Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FLYKTINGMOTTAGANDET

Jobb, skola och bostäder dominerade flyktingdebatt

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 15.24
Pelling (S): Vi måste bygga nytt, och snabbare.
(1:56 min)
Fr v: Erik Pelling (S), Rickard Malmström (MP), Ilona Szatmari Waldau (V), Simon Alm (SD), Stefan Hanna (C), Therez Olsson (M), Jonas Segersam (KD) och Benny Lindholm (L). Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio
Fr v: Erik Pelling (S), Rickard Malmström (MP), Ilona Szatmari Waldau (V), Simon Alm (SD), Stefan Hanna (C), Therez Olsson (M), Jonas Segersam (KD) och Benny Lindholm (L). Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio

Representanter från samtliga åtta riksdagspartier var med när Uppsalas politiker debatterade flyktingmottagandet i P4 Uppland.

En av frågorna i debatten var - hur hanterar vi den situation med fler asylsökande på bästa sätt?

– Det viktigaste är att de vuxna människorna kommer i arbete, och att barnen får tillgång till en god undervisning. Och sen måste vi vara överens om att vi kan inte skapa tillfälliga lösningar på permanenta problem. Och då menar jag bostadsbristen, vi kan bara lösa den genom att bygga mer, säger Therez Olsson (M).

– Dels måste vi använda de bostäder som finns, alltså ta tillvara på de erbjudanden att hyra ut i andra hand till flyktingar som många faktiskt erbjuder. Men sen måste vi bygga nytt, och det går att göra det snabbare. Och det är just den kraftsamlingen vi är inne i nu i kommunen, säger Erik Pelling (S).

– Utöver bostäder som varit uppe här så är det tre punkter - jobb, jobb och jobb, säger Benny Lindholm (L).

Så lät det långa stunder under debatten. De allra flesta var ense om att det måste fixas fram mer bostäder, och snabbare.

När det kommer till jobben så ville till exempel liberalerna ha insatser där privata aktörer hjälper nyanlända att komma ut på arbetsmarknaden.

Centern vill se så kallade inkluderingsjobb, för att hjälpa människor mot självförsörjning. 

Kristdemokraterna vill ha en kriskommission för att se över hur det går med integrationen.

Vänsterpartiets Ilona Szatmari Waldau pekade på att samhället måste bli bättre på att ta tillvara de kunskaper som många som kommer redan har:

– Det kommer läkare, vi har läkarbrist i Sverige. Det kommer arkitekter, vi måste bygga mer. Så här handlar det inte bara om enkla jobb, utan att se till att de här människorna får jobb utifrån sin kompetens, säger Szatmari Waldau (V).

Sverigedemokraternas Simon Alm vill se ett invandringsstopp, och vill ha högre krav på de som kommer hit.

– Vi ska kräva att man kommer hit med intentionerna att man vill ta ett jobb, vill göra sig anställningsbar och anstränga sig för att ta del av och lära sig språket.

Tror du att de inte vill lära sig språket?

– Alla har inte fulla intentioner att bli en del av Uppsala när de kommer till Uppsala, och det är ett stort problem, säger Simon Alm (SD).

Miljöpartiets Rickard Malmström tycker att majoriteten och alliansen har ett gott samarbete i frågorna kring flyktingmottagandet, och ville tacka för det:

– Det samarbete som vi faktiskt har med alliansen i det här i Uppsala är starkt, kraftfullt, konstruktivt och framåtriktande. Och det vill jag rikta ett tack till er för, säger Rickard Malmström (MP).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".