Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Idéer kläcktes till ny handlingsplan för Uppsalas flyktingmottagande

Publicerat lördag 12 december 2015 kl 10.41
Pelling: Det finns en ganska lång rad med konkreta åtgärder
(1:26 min)
Erik Pelling, socialdemokraterna. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Erik Pelling (S). Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Under två dagar har Uppsala kommuns högsta chefer varit samlade för att kläcka nya idéer för att klara flyktingmottagandet nästa år. Kommunalrådet Erik Pelling (S) tror, efter idékläckardagarna, att kommunen kommer att klara av det åtagandet på ett bra sätt.

Framför allt gäller det att förbereda sig för den nya lag från 1 mars nästa år som tvingar kommunerna att ta emot ett visst antal flyktingar som fått uppehållstillstånd och som därför behöver bostad bland annat. Uppsala kommun tror att det rör sig om cirka 750 flyktingar som kommer att placeras i Uppsala i ett första skede efter den 1 mars. 

- Det finns en ganska lång rad med konkreta åtgärder som vi kommer att kunna vidta nästa år för att få ett förbättrat flyktingmottagande och en snabbare etablering av de som får uppehållstillstånd och ska bo i Uppsala. Men nu vidtar den politiska processen, det här ska förankras med oppositionen inte minst, och vi hoppas nå en bred enighet om handlingsplanen. Så det kommer att dröja några veckor innan vi kan gå ut med vad exakt vi kommer att göra, säger Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för flyktingfrågor.

Erik Pelling hoppas att kommunens nya handlingsplan ska vara klar att ta beslut om på första kommunstyrelsemötet efter nyår. Då blir det alltså känt vad planen innehåller. Men några nya åtgärder kan Erik Pelling berätta om redan nu.

- Det är bland annat att vi håller fritidsgårdarna öppna nu över helgerna så att ensamkommande barn ska ha nånting att göra under ledigheterna, bland annat Grand i centrala Uppsala. Det ska också bli en ny mottagningsenhet för nyanlända som arbetsmarknadsförvaltningen och utbildningsförvaltningen gemensamt ska inrätta, så att det är en väg in för flyktingfamiljer där man kan få hjälp med skola, bostad och arbetsmarknadsinsatser på en och samma plats. Och från 1 januari inrättar vi också en ny stabsfunktion på kommunledningskontoret, alltså en person som kommer att ha ett huvudansvar för flyktingmottagandet och som universiteten, länsstyrelsen, frivilligorganisationer och andra kan vända sig till så att vi får en bra samverkan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".