Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Christinas alternativa julmat

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 07.44
Christinas kyckling. Foto: Christina Jansson
Christinas kyckling. Foto: Christina Jansson

Ett tips till dig som tröttnat på julbord, men ändå vill att det ska dofta och smaka som julmat.

En kyckling som är lite på kanelen

1 kg kycklinglårfilé
1 dl sultanrussin
1 dl pinjenötter
3 dl matlagningsgrädde
salt och svartpeppar
Marinad:
1 dl citronsaft
1 dl olivolja
3 tsk kanel
4 röda chili
6 vitlöksklyftor

4 portioner couscous


Finhacka chili och vitlök. Blanda ingredienser till marinaden och lägg i kycklingen som rensats. Marinera minst en timme i kyl. Dra av marinaden från kycklingen och spara. Tillsätt russin och pinjenötter i marinaden. Stek kycklingen tills den får färg, salta och peppra. Lägg kycklingen i en ugnsform. Stek marinaden några minuter i samma panna som kycklingen. Tillsätt grädde och låt tjockna lite. Smaka av med salt, peppar och lite mer kanel. Häll över kycklingen och stek klart i ung 200 grader i ca 15 min. Servera tillsammans med couscous och grönkålssallad enligt nedan.


Masserad grönkålssallad 

Ansa en bit rödkål och hyvla tunt med osthyvel. Skär bort stammen från motsvarande mängd grönkål, skölj och strimla därefter fint. Lägg i en skål. Blanda dressing (2 msk olja, 0,5 msk ljus vinäger, 1 msk finriven pepparrot samt flingsalt och svartpeppar). Massera salladen med dressingen. Rör ner en näve russin, filéade apelsiner 2 st samt rostade valnötter.

Recept: Samantha Larsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".