Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SKB:s ansökan om att slutförvara kärnbränsle i Östhammar behandlas

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 15.39
"Vi håller tidsplanen"
(1:19 min)
Christopher Eckerberg, vd för Svensk kärnbränslehantering. Foto: Kina Pohjanen/Sveriges Radio
Christopher Eckerberg, vd för Svensk kärnbränslehantering. Foto: Kina Pohjanen/Sveriges Radio

Mark- och miljödomstolen har idag beslutat att de kan behandla Svensk kärnbränslehanterings ansökan om att slutförvara kärnbränsle i Östhammar kommun.  

Det innebär att processen om SKB ska få slutförvara kärnbränsle i Östhammar eller inte, går vidare.

- Det är en viktig milstolpe i ansökningsprocessen. Vi är måna om att få en prövning i vår sak eftersom vi tycker det är viktigt att vi får en långsiktigt säker förvaring av det använda kärnbränsle, och det är det ansökan gäller, säger Christopher Eckerberg, VD på Svensk kärnbränslehantering, SKB.

Men vad betyder det?

- Det betyder att mark- och miljödomstolen har beslutat att de kan behandla ansökan och kommer hålla en huvudförhandling. Så det innebär att ansökningsprocessen fortsätter och att vi håller den tidsplanen som är uppsatt.

Nu går ansökan om att slutförvara kärnbränsle i Östhammar ut på remiss till olika myndigheter och organisationer som får tycka till. Efter det kommer en huvudförhandling ske någon gång under oktober till december 2016.
Även stålsäkerhetsmyndigheten, SSM, gör en egen prövning som löper parallellt med SKB:s ansökan. Efter huvudförhandlingen lämnas sedan yttranden till regeringen.

- När huvudförhandlingen är klar kommer SSM och mark- och miljödomstolen ge ett koordinerat yttrande till regeringen om de tycker att vår ansökan ska godkännas eller avslås. 

Vem har den slutgiltiga makten att besluta om slutförvaret i Östhammar?

- Det är ett regeringsbeslut i slutändan, men först efter att kommunerna har yttrat sig och sagt ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".