Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Leif GW Persson: Stängda dörrar allt för ofta

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 08.55
"Man ska vara väldigt restriktiv med den här typen av åtgärder"
(2:13 min)
Lysande lampa som indikerar att förhandlingar pågår i tingsrätten.
Häktningsförhandlingarna pågår i Uppsala tingsrätt. Foto: Mattias Persson/ Sveriges Radio

Polisprofessorn Leif GW Persson tycker att domstolar alldeles för ofta håller rättegångar bakom stängda dörrar, som förra veckan då Uppsala tingsrätt att inte lät allmänheten närvara vid rättegången om knivmordet i Morgongåva i oktober.

– Jag tycker man ska vara väldigt restriktiv med den här typen av åtgärder, säger Leif GW Persson.

Det var i torsdags förra veckan som rätten beslutade att stänga dörrarna till huvudförhandlingarna om ett knivmord i Morgongåva. Till en början läste åklagaren upp åtalet: hur en 18-åring misstänks ha knivhuggit en 36-årig man på en fest i slutet av oktober. Men sen föll ridån.

Journalister och allmänhet fick lämna rättsalen. Hur den misstänkte bemöter anklagelserna under förhandlingarna och hur åklagaren lägger fram bevisningen, det blir offentligt först när domen meddelas.
I grundlagen står det att huvudförhandlingar i en rättegång ska vara offentliga. Samtidigt finns det en möjlighet för rätten att stänga dörrarna till exempel när den misstänkte är under 21, som i det här fallet.

Polisprofessor Leif GW Persson tycker att det sker alldeles för ofta. Han har nyligen varit kritisk i fallet med 19-åringen som åtalades för det så kallade joggingmordet i Upplands väsby. Också i det fallet beslutade rätten att stänga dörrarna.

– Vi är då överlämnade åt andrahandsbeskrivningar. Och det tycker jag är väldigt olyckligt.

Men man kan ju läsa i domen efteråt?

– Jovisst, men man kan ju inte värdera på samma sätt. Det finns ju då väsentliga delar som du inte har varit med om.

Lagmannen Katarina Barketorp på Uppsala tingsrätt säger att det kan vara svårt att alls genomföra en rättegång om den misstänkte inte vågar ge sin berättelse av rädsla för att hängas ut i medierna.

Dessutom är det nästan alltid försvaret som begär att dörrarna ska stängas. Och eftersom öppenheten framförallt är till för den tilltalades rättssäkerhet ser hon nästan aldrig något skäl att säga nej.

– Jag kan ju bara svara för min egen del, men jag har inte gjort det någon gång. Rätten till insyn är ju inte till för att massmedia ska ha fri tillgång till våra rättegångar. Det är ju en av effekterna, men det är inte därför man har den.

Men är det inte viktigt att massmedierna kan granska en pågående rättsprocess?

– Jovisst, och i nästan alla fall kan ni ju det, säger Katarina Barketorp på Uppsala tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".