Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Älvkarlebys socialtjänst överbelastad

Publicerat onsdag 23 december 2015 kl 12.32
"Vi har brådskande behov av hjälp"
(1:26 min)
Ulrika Hjerpe. Foto: Älvkarleby kommun
Ulrika Hjerpe. Foto: Älvkarleby kommun

Älvkarleby kommun larmar om att barn- och unga riskerar att fara illa för att socialtjänsten är överbelastad.

Nu slår Älvkarleby larm om att socialttjänsten inte klarar av att göra sina barnutredningar enligt lagstiftningens krav. Kommunen har lex Sarah-anmält sig själva – och skriver att barn och unga riskerar att fara illa.

– I och med att vi inte har tillräckligt med resurser så blir det svårt för oss att hinna med den takt vi bedömer att man måste, säger Ulrika Hjerpe som är chef för utbildnings- och omsorgsförvaltningen i Älvkarleby kommun.

I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver kommunen om ett löfte om konsultstöd med tre utredare som uteblev och om personal som säger upp sig. När kommunen har sökt ny personal har det inte varit sökande till tjänsterna säger Ulrika Hjerpe.

– Vi behöver förstärka med minst tre socialsekreterare.

När någon misstänker att ett barn eller en ungdom till exempel blir misshandlad eller lever med missbrukande föräldrar ska socialtjänsten utreda om barnet far illa. Lagkravet är att socialtjänsten ska göra en bedömning inom två veckor och att en utredning ska vara klar inom fyra månader.

– Vi bedömer att vi inte kan leva upp till kraven i lagstiftningen för att barn inte ska fara illa. Vi har svårt att överblicka vilka konsekvenser det får. Men ärendena behöver hanteras skyndsamt.

Kan risken vara att utsatta barn inte får hjälp så snabbt som det behövs?

– Det är så vi bedömer det. Därför vill vi betona att vi har brådskande behov av hjälp så vi kan komma tillrätta med det här, säger förvaltningschefen Ulrika Hjerpe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".