Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Enköping får kritik – inte tillräckligt bra dialog om orternas utveckling

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 07.23
"En aktiv dialog tycker inte jag är att man har en ortsanalys ett tillfälle"
(1:42 min)
Skylt som visar vägen till E18 Enköping. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enköpings kommun kritiseras för utebliven dialog med boende när de mindre orternas utvecklingsbehov analyserats.

Enköpings kommun har under 2014 och 2015 arbetat med analyser av kommunens mindre orter – för att se vilka styrkor olika orter har och vad som behöver utvecklas.

Örsundsbro var den första orten att genomgå analysen. Men nu riktas kritik mot den uteblivna dialogen mellan orten och kommunen efter analysen. 

– I början i den här ortsanalysen så står det att syftet med ortsanalysen är att föra en aktiv dialog med invånarna i kommunens mindre orter. Men det har blivit ganska tyst efter själva ortsanalysen. Och en aktiv dialog tycker inte jag är att man har en ortsanalys ett tillfälle. Vi är väldigt beroende av kommunen, de måste hålla i taktpinnen. Om inte de gör det, jamen då betyder inte ortsanalysen någonting på sikt egentligen, säger Eva Gustafsson, egen företagare och Örsundsbrobo.

I Örsundsbros analys framgår ortens starka föreningsliv, företagsanda som styrkor. Men bristen på lägenheter och samlingslokaler är däremot svagheter som orten måste förbättra. Det tycker både de yngre och äldre generationerna enligt analysen.
– Jag vet att många ungdomar vill ju ha något eget litet här när de ska flytta hemifrån. Och de gamla de har jätteproblem idag. De sitter i sina stora kåkar och vill inte lämna, de har ju barn, barnbarn, de har ju hela sitt liv här, säger Eva Gustafsson.

Kritiken riktas mot kommunens frånvaro efter analysen. Men kommunen kommer att komma tillbaka till orten. Här hör vi Anna Hallberg, strategisk samhällsplanerare på Enköpings kommun.
– Det är vi ändå noga med att även om det här projektet är slut nu så har vi informerat om att tanken är att vi ska komma ut igen. Träffa de boende och kanske kunna vara ännu mer konkreta inför att vi ska uppdatera översiktsplanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".