Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Östhammars kommun: Tveksamt om boendet kan kallas för familjehem

Publicerat tisdag 29 december 2015 kl 14.20
"Har inte gjort de kontroller man ska enligt lag"
(2:06 min)
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östhammar kommun omprioriterar sina resurser efter att allvarliga missförhållanden upptäcks på ett familjehem för ensamkommande barn i kommunen.

Två pojkarna ska ha levt ensamma i en lägenhet utan tillgång till vuxna och bara fått lämna bostaden vid några enstaka tillfällen - då för att städa på familjehemspappans restaurang.

– Det känns som att det är en person som uppgivit sig för att driva ett familjehem och tagit emot barn, utan att ha tillsyn över barnen. Vi har placerat via ett företag som har uppgett att de har kontrollerat det här familjehemmet och garanterar att det håller hög en kvalité, men det har det ju uppenbarligen inte gjort, säger Mikael Sjöberg, chef för individ- och familjeomsorgen i Östhammar kommun.

Hur kan sånt här hända?

– Som vi bedömer det har vi inte gjort de kontroller man ska göra enligt lag och samtidigt så är det enorm brist på HVB-hem och familjehem i kommunen, säger han.  

Vilket ansvar har kommunen, anser du?

- Vi har ett stort ansvar och vi som jobbar med det här tycker att det är väldigt allvarligt och tråkigt.

De här pojkarna som bodde i det här hemmet, vad har hänt med dem?

– Vi har placerat pojkarna i ett av kommunens egna HVB-hem och vad jag förstår så trivs de bra och mår bra där. 

Östhammar kommun har anmält sig själv enligt Lex Sarah och genomför nu en rad åtgärder för att försäkra sig om att kommunens boenden för ensamkommande barn håller hög kvalité.

– Vi har anställt en projektledare som ska jobba med att bygga upp egna typer av boenden i kommunen, som vi vet håller en hög kvalité. Sen försöker vi rekrytera ännu mer personal eftersom vi inte hinner med, men det är brist på utbildad personal i kommunen och i hela Sverige i princip. Dessutom har vi omprioriterat våra resurser så att de barn som blivit placerade får besök så vi vet att det verkligen är bra familjehem, säger Mikael Sjöberg, chef för individ- och familjeomsorgen i Östhammar kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".