Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyårsmiddag á la sista minuten

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 07.42
Grön artsoppa med bubbel. Foto: Christina Jansson
1 av 3
Grön artsoppa med bubbel. Foto: Christina Jansson
Musslor till nyårsafton. Foto Christina Jansson
2 av 3
Musslor. Foto: Christina Jansson
Sorbet i chokladform till efterrätt på nyårsafton. Foto: Christina Jansson
3 av 3
Sorbet i chokladform till efterrätt på nyårsafton. Foto: Christina Jansson

P4 Morgons matinspiratör Christina Jansson lagar en trerätters middag till nyårsafton då man varken behöver mycket tid och pengar.

Grön ärtsoppa med bubbel
1 schalottenlök
1 msk rapsolja
1 dl mousserande vin i soppan +
några msk att toppa med
6,5 dl vatten
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
500 g frysta små gröna ärtor
salt och vitpeppar

Finhacka löken och fräs mjuk (utan att ta färg) i oljan  en kastrull. Tillsätt bubblet och låt koka in. Tillsätt buljong, vatten och grädde, låt koka upp. Tillsätt ärtor och låt koka upp igen. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. När soppan serveras, sprinkla över lite bubbel i respektive soppskål. 

Musslorna

1 nät blåmusslor
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1-2 msk olivolja
2,5 dl vitt vin
2 dl grädde
en näve färsk bladpersilja

Tvätta och skrubba musslorna ordentligt. Knacka musslorna i bänken, de som inte stängs slängs. Stek finhackad lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Löken ska bli mjuk, utan att få färg. Koka upp vin och grädde, lägg i musslorna och låt dem koka under lock några minuter tills de öppnar sig. De musslor som inte öppnat sig slängs. Vänd ner grovhackad persilja och servera omedelbart. Antingen tillsammans med färskt gott bröd. eller vänd ner nykokt spaghetti. (Receptet räcker som huvudrätt för 2, eller som förrätt för 4).

Sorbet i chokladform
Smält mörk choklad och pensla vanliga bullformar, ställ kallt. Vid behov pensla 2-3 omgångar (tips, gör några extra om någon går sönder i efterrättsfabriken). Vid servering, lossa pappret och skopa i god vaniljglass och exempelvis hallonsorbet. Toppa med några bär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".