Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Upplandsbönder kräver skadestånd för Slussenbygget

Publicerat söndag 3 januari 2016 kl 11.50
Mälarens vatten kommer stiga
(1:35 min)
Slussen i Stockholm. Foto: Staffan Löwstedt / Scanpix
Slussen i Stockholm. Foto: Staffan Löwstedt / Scanpix

Markägare i bland annat Uppland kräver Stockholms stad på sammanlagt hundratals miljoner kronor i skadestånd. Skälet är att vattennivån i Mälaren kommer höjas när Slussen i Stockholm byggs om.


–I normala fall sätter vi potatisen i början på maj - och nu försenas det till början på juni - och då är det alldeles för sen - då hinner inte potatisen att växa färdigt. Och kan jag inte odla potatis i dagens omfattning får jag lägga ned den verksamheten, säger potatisodlaren Hans-Olov Steneholm, en av dem markägare som påverkas.

Det är i samband med bygget av nya Slussen som det blir möjligt att höja vattennivån på vårarna.

Höjningen sker för att skydda äldre, biologiskt viktiga strandängar, men försvårar för jordbruket då marken blir blötare. Men Stockholms stads hållning är att biverkningarna blir måttliga.

Den modell som vi använder visar att skadorna trots allt blir relativt små säger Eva Rosman, vid Slussenprojektet. 

- Vi kommer at höja medelvattennivån under vårbruket med cirka fyra centimeter. Och vi vet ju att skillnaden varit betydligt än så under många år. Så vi tror inte skadorna blir så stora.

Parterna står långt ifrån varandra där Stockholms stad erbjuder drygt 30 miljoner. Men markägarnas krav är på minst 300 miljoner. Dan Westerberg, jurist vid LRF-konsult, företräder några hundra fastigheter.

– Det samlade intrycket hittills är ju helt enkelt en produktionsminskning säger han. Dessutom ett försvårat jordbruk, där följden också blir sänkt värde på fastigheten. Men jag är övertygad om att markägarna kommer få betydligt mer än 30 miljoner.

Reporter: Erik Andersson, P4 Stockholm


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".