Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort behov av gode män i Uppsala län

Publicerat tisdag 5 januari 2016 kl 06.19
"Behovet av gode män till ensamkommande barn har ökat väldigt mycket"
(2:01 min)

Bara i december anmälde Migrationsverket att 500 ensamma asylsökande barn behöver god man i de sex upplänska kommuner som tas omhand av överförmyndarförvaltningen i Uppsala.

– Behovet av gode män till ensamkommande barn har ökat väldigt mycket, säger Ida Hellrup som är chef för överförmyndarförvaltningen i Uppsala.

År 2015 ökade antalet ensamma asylsökande barn som behöver gode män från 300 i början på året till 1700 barn i slutet på året. Den stora ökningen kom årets sista månad. I december anmälde Migrationsverket att 500 barn behövde god man i de sex uppländska kommuner (Uppsala, Knivsta, Östhammar, Tierp, Älvkarleby och Heby) som överförmyndarförvaltningen i Uppsala tar hand om.

Väntetiden har varit upp till två månader för ensamma asylsökande barn. Och väntan på god man, som hjälper till med privatekonomi och myndighetskontakter, kan bli längre i början på detta år.

– Det riskerar att komma upp i tre månaders väntetid, säger Ida Hellrup.

De sex upplänska kommunerna har rekryterats 200 nya gode män under år 2015. Ida Hellrup tycker inte att det är så svårt att hitta nya gode män till ensamkommande flyktingar:

– Jag tror att många tycker att det är ett relativt enkelt sätt att göra något för den stora mängd flyktingar som kommer. Man kanske inte har något ledigt rum för att bli familjehem. Men att bli god man är det relativt många som ser att de kan ställa upp med, säger Ida Hellrup.

Ett sätt att lösa situationen är också att de som är gode män kan ha fler barn. Maxgränsen i de sex uppländska kommunerna har höjts från 10 till 12 barn.

– Det kan vara en nackdel att ha för många ungdomar om man inte har tid för det. Det måste vi bedöma för de som tar fler uppdrag. En fördel med gode män som har fler uppdrag är att de då blir mer erfarna, säger Ida Hellrup, chef för överförmyndarförvaltningen i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".