Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Familjen Ahmadi kan få vänta ett halvår på besked

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 07.01
Sina Ahmadi: Den här väntan – känslan dödar mig lite
(2:10 min)
Shahla, Sina och Hesam i familjens lägenhet i Uppsala. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.
Shahla, Sina och Hesam i familjens lägenhet i Uppsala. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.

Det kan ta upp till ett halvår innan utvisningshotade familjen Ahmadi från Uppsala vet om de får stanna i Sverige eller inte.

Migrationsverket har nu skickat vidare ärendet till migrationsdomstolen, som ska ta ställning till om det är rätt att utvisa familjen på grund av att pappans månadslön var 180 kronor för låg i några månader. Och femtonåriga Sina Ahmadi säger att väntan på ett besked är jobbig. 

– Jag kan inte leva som vanligt. Det är mycket tankar som alltid är efter mig. Mycket frågor. Den här väntan – känslan dödar mig lite, säger han.

Det var ju i slutet av november som familjen fick besked om att de skulle utvisas till Iran efter mer än fyra år i Sverige, för att pappan, Mehdi Ahmadi – i några månader haft en lön som låg 180 kronor under nivån i kollektivavtalet. Därför skulle han inte få något nytt arbetstillstånd.

Beslutet överklagades precis innan jul, och familjens juridiska ombud pekar bland annat på att Mehdis lön legat väl över kollektivavtalsnivån under hela hans övriga, nära fyraåriga, yrkesliv i Sverige och att snittlönen för hela det aktuella året också ligger över.

Migrationsverket har nu alltså skickat vidare överklagadet till Migrationsdomstolen, som har en handläggningstid på upp till ett halvår.

Och även om familjen har fått nytt hopp, så är väntan och ovissheten svår att hantera, säger mamman Shahla.

– Jag mår dåligt, jag mår inte bra. Jag tänker bara på framtiden och jag kan inte sova. Det är jättesvårt, säger hon.

Familjens juridiska ombud skriver i överklagandet att Migrationsverkets sätt att tolka lagen går emot syftet med lagen, som han menar är att komma till rätta med fuskande arbetgivare som utnyttjar sina anställda, inte att straffa den anställde.

Och många röster har ju höjts även från politiskt håll för en ändring i lagstiftningen, men justitie- och migrationsminister – Morgan Johansson – fortsätter hävda att den typen av ändring skulle kunna öppna upp för ett missbruk av regelverket från arbetsgivare.

Så i väntan på besked från migrationsdomstolen försöker familjen Ahmadi leva som vanligt och hoppas bara på en sak.

– Stanna här och resten kan vi göra själva. Vi är här för att försöka bygga ett liv. Vi vill ha vårt uppehållstillstånd och vi hoppas att vi kan få det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".