Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många skadar sig i pulkabacken

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 16.16
"Med tanke på olycksrisken undviker vi pulkorna"
(4:03 min)
Pulkaolyckor.
Barnen på Österledens förskola har slutat att åka pulka och väljer istället stjärtlapp eller madrass. Det gör mindre ont om man skulle krocka. Foto: Mattias Pleijel

Med snön som nu faller följer pulkaåkning. Och med den olyckor. Einar Hellqvist, verksamhetschef på barnortopeden på Akademiska sjukhuset i Uppsala, berättar att frakturer är de vanligast olyckorna vid pulkaåkning.

–De vanligaste skadorna är nyckelbensbrott och handledsbrott. Huvudskador förekommer också. Man kan ju rekommendera att man bär hjälm.

Men hur mycket skyddar en hjälm och kan man ha vilken hjälm som helst?

–Allt är ju bättre än ingen hjälm alls. Den skyddar ju framförallt mot sårskador och slagskador mot skallen. Kanske inte så mycket mot hjärnskakning egentligen.

Vad bör man tänka på om man tar med sig ungen ut i pulkabacken?

Man ska välja en backe där det inte finns så mycket hinder framförallt. Den ska inte vara för brant och inte för välpreparerad. En välpreparerad backe går ju mycket fortare att åka i.

En kartläggning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 2013 visade att ungefär 2200 personer skadade sig det året när de åkte pulka kälke eller dylikt.

I Sunnerstabacken, söder om Uppsala är det full fart när barn från Österledens förskola rasar utför i snön. Femåriga Signe har hjälm på sig när hon störtar nerför på en röd madrass.

-Det är bra. Man slår inte huvudet, säger hon.

Österledens förskola har valt bort vanliga pulkor och åker istället på stjärtlapp eller madrass. Skälet är att det är lätt att skada sig på en hård pulkkant om olyckan skulle vara framme.

–Med tanke på olycksrisken har vi slutat med pulkor. Just när de blir påkörda så gör det så otroligt ont, säger förskoleläraren Michelle Sundnäs-Järvi.

Om man åker pulka är det viktigt att välja en som inte är för lång. En kort pulka ger möjlighet att åka med krökta ben, vilket minskar risker för skador, säger Einar Hellqvist på ortopeden i Uppsala.

–Om man kolliderar med någonting med raka ben så är det stor risk att man skador tillväxtzoner. Det kan göra att benet slutar växa eller växer och blir krokigt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".