Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort förlusthot mot Akademiska

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 07.13
"Ett av de största hot vi haft mot Uppsala och Uppsala län"
(2:10 min)
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Akademiska sjukhusets framtid hotas av mångmiljonförluster. Konsekvensen av en ny regionindelning kan bli att fyra län som nu köper vård av Akademiska bryter sig ur. Det skulle betyda runt en miljard i förlorade intäkter. 

Följderna skulle bli förödande säger, säger Miljöpartiets landstingsråd Johan Edstav.

– Det här är ett av de största hot vi haft mot Uppsala och Uppsala län på överskådlig tid vill jag hävda. Skulle vi få en regionindelning som skissas i det här förslaget så är det katastrof eller inte långt därifrån, säger Johan Edstav, landstingsråd för Miljöpartiet.

Rent ekonomiskt, vad skulle det betyda för Akademiska sjukhuset?

– Ja, för Akademiska skulle det innebära tappade intäkter på runt en miljard.

Som det är i dag så är det sju län som köper högspecialiserad vård på Akademiska sjukhuset, vilket är en förutsättning för sjukhusets nuvarande ekonomi och därmed också för sjukhusets höga medicinska och vetenskapliga nivå. Men i en utredning i Örebro län öppnas för tankegångar om att fyra av de sju länen skulle bryta sig ur och bilda en egen regionkrets. Den skulle i så fall bestå av länen Örebro, Västmanland, Sörmland och Värmland. Medan i så fall bara tre av länen skulle finnas kvar från den nuvarande sjukvårdsregionen: Uppsala, Gävleborg och Dalarna. Och följderna av det skulle bli väldiga, menar Johan Edstav.

– För oss skulle det betyda att vi inte längre kan vara ett komplett universitetssjukhus med allt vad det innebär av utbildningsplatser för universitetet. I sin tur påverkar det så klart forskningen och även det privata näringslivet och life science, som är starkt knutet till sjukhuset olch universitetet. Nu gäller det för oss att samla alla krafter i vårt län och påverka regeringen att hålla ihop den här sjukvårdsregionen, säger Johan Edstav.

I Örebro säger regionstyrelsens ordförande, Socialdemokraten Marie-Louise Forsberg-Fransson, att politikerna inte har tagit ställning till idén om att splittra den nuvarande sjukvårdsregionen på två regioner. Men hon säger att de som beslutsfattare vill vara förberedda om det skulle visa sig att regeringen i sin pågående översyn vill förändra regionindelningen för bland annat sjukvården.

– Jag tror att man inte ska vara så räddhågsen. Jag tycker att Uppsalapolitikerna ska passa på att sträcka på sig, de har ett fantastiskt sjukhus som kommer att vara viktigt både i dag och långt framåt. Oavsett var regionperspektivet hamnar så kommer Akademiska sjukhuset att vara ett viktigt sjukhus för Sveriges hälso- och sjukvård, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), ordförande för regionstyrelsen i Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".