Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Knivstaföretag riskerar vite för fruktfusk

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 07.14
Kommunen: Vi kommer att göra uppföljningar
(1:56 min)
Fruktkorg. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Fruktkorg. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Ett Knivstaföretag som säljer fruktkorgar har blivit påkommet med att fruktkorgar innehållit för lite frukt och ekologisk frukt har blandats med vanlig. 

Företaget, som säljer fruktkorgar till myndigheter och företag, har blivit påkommet med att deras fruktkorgar innehållit mindre frukt än de ska och att korgarna som skulle innehålla ekologisk frukt till stora delar bestått av vanlig frukt. De riskerar nu att få betala vite varje gång deras fruktkorgar inte lever upp till vad företaget utlovat. 

Bygg- och miljönämnden i Knivsta har beslutat att företaget kan få betala vite på 50 000 kronor för varje ny överträdelse, säger nämndens ordförande, Boo Östberg, Centerpartiet.

– Vite kan dömas ut om de fortsätter att driva verksamheten så att den inte är korrekt viktmässigt och kvalitetsmässigt. Vi kommer att göra uppföljningar och se att de sköter det här på ett bra sätt, säger Boo Östberg (C), ordförande för bygg- och miljönämnden i Knivsta.

Det är livsmedelsverket i Uppsala som upptäckt och slagit larm om den misstänka fruktbluffen. Livsmedelsverket har i sin utredning kommit fram till att företaget regelmässigt levererat för lite frukt i sina fruktkorgar och att korgar som sagts vara ekologisk frukt visat sig till stora delar bestå av konventionell frukt.

Knivstaföretaget levererar frukt till företag och myndigheter över hela riket och har filialer runt om i landet. Till de statliga myndigheter som kan ha lurats av företaget hör bland andra regeringskansliet, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och även livsmedelsverket självt. Livsmedelsverket som i sin utredning pekar på att även om företagets fruktkorgar innehållit så lite som fem procent för lite frukt så blir det en total mängd på 67 ton, vilket motsvarar en miljon i pengar. Och när det gäller ekologisk frukt så brukar priset ligga på runt det dubbla mot för vanlig frukt.

För en dryg månad sen åtalsanmälde livsmedelsverket Knivstaföretaget för brott mot livsmedelslagen, och sen dess har alltså också Knivstas bygg- och milljönämnd mot vite krävt att företaget ska rätta till sina brister.

– Vad vi har förelagt dem är bland annat att de ska kalibrera sina vågar så att de är hundraprocentigt säkra på att de väger frukten rätt. Vi har också förelagt dem att de ska ta fram ett program för att kontrollera att de i den inköpta frukten håller rätt kvalitet så att inte de blir lurade. Då ska det kunna bli rätt. Och följer de inte det så kvarstår ju viten att utdöma om de inte sköter sig, säger Boo Östberg (C), ordförande i bygg- och miljönämnden i Knivsta.

P4 Uppland har talat med en av de ansvariga cheferna på företaget som säger att han inte vill tro att någon på företaget fuskat medvetet, men att vågarna nu har kalibrerats och att ekologisk och övrig frukt separerats från varann på ett tydligare sätt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".