Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hovrätten skärper straffet för nazister

Uppdaterat fredag 5 februari 2016 kl 16.35
Publicerat fredag 5 februari 2016 kl 11.03
"Bra att det skärps – de gjorde sig skyldiga till ett ganska allvarligt brott"
(1:45 min)
Svea hovrätt i Stockholm. Foto: Christian Ploog / Sveriges Radio
Svea hovrätt i Stockholm. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio

Straffen skärptes i dag för två nynazister som sommaren 2013 misshandlade Uppsalabon Anders Henriksson på gågatan i Uppsala centrum.

De två nynazisterna är medlemmar i Svenska Motståndsrörelsen som har som mål att ta makten genom revolution, och Svea hovrätt ändrar nu de två männens domar från villkorlig dom till fängelse. Anders Henriksson är nöjd med domen från Svea hovrätt.

– Det är bra att det skärps. De gjorde sig skyldiga till ett ganska allvarligt brott. Jag var i och för sig nöjd med de första straffen de fick.

Det var i augusti 2013. Hur kommer det sig att du var på Celsiustorget?

– Vi skulle nere på stan och fika och råkade stöta på de här killarna som delade ut flygblad som jag inte var intresserad av. Jag rev sönder dem och slängde i papperskorgen. De hamnade vi i en diskussion, berättar han.

Det hela slutade med att Anders Henriksson blev attackerad med bland annat fanskaft och knytnävsslag och kördes blödande från huvudet med ambulans till Akademiska sjukhuset.

De båda unga männen – vilkas straff skärptes i dag – ska nu vardera avtjäna sex månader i fängelse. Det är ett ihopslaget straff för att de fälls både för händelsen i Uppsala 2013 och upploppen i Kärrtorp samma år i samband med en antirasistdemonstration.

Också en tredje man är sen tidigare dömd till fängelse för misshandeln i Uppsala. Det är en 24-åring som dömdes till tre månaders fängelse av Uppsala tingsrätt, en dom som inte överklagades.

Misshandelsfallet las först ner av åklagare men återupptogs efter att Upsala Nya Tidning börjat granska fallet. Den åklagare som sen skött fallet, Magnus Berggren, är nöjd med hovrättens straffskärpningar i dag.

– Hovrätten har i princip gått på den linjen jag hade, en riktig dom, sammanfattar Magnus Berggren.

Lina Nodby är advokat för en av de unga män som i dag fick sina straff skärpta.

– Han var ju missnöjd med tingsrättens dom, och överklagade den. Han ville frikännas från ansvar, säger advokat Lina Nodby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".