Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot sammanslagning av stöd till funktionsnedsatta

Publicerat tisdag 12 april 2016 kl 16.26
"Det kändes som ett slag i ansiktet"
(2:51 min)
Pressträff
1 av 2
Närstående och personer i behov av stödboende på plats på mötet som hölls i stadshuset idag. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges radio
Nästående som kom till träffen
2 av 2
Några av de närstående som kom till dagens möte. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges radio

Sammanslagningen av servicebaser, som ger stöd till personer med vissa funktionshinder, kritiseras av anhöriga och personer som omfattas av beslutet.

Beslutet fattades av omsorgsnämnden i Uppsala 20 januari och de berörda känner att de inte fått vara tillräckligt delaktiga.

– De kallade till en informationsdag den 16:e mars i år om det här, men då hade dom redan fattat beslutet över våra huvuden, det säger en av de personer som kommit till dagens möte och som är i behov av hjälpen.  

Idag så bjöd Liberalerna i Uppsala in till en träff för närstående och de som beslutet omfattar, för att presentera deras rapport där dom nu kritiserar majoritetens hantering av omorganiseringen av servicebaserna i Uppsala. Som enligt beslutet ska slås samman från 14 till 9 stycken sommaren 2016.

Detta är något som Liberalernas 2:e vice ordförande i omsorgsnämnden Angelique Prinz Blix, inte tycker är ett fullt så genomtänkt beslut.

– Vi vänder oss framförallt emot att det inte funnits någon dialog med anhöriga eller de som är i behov av servicebaserna. Man har bara genomfört det här beslutet och vi är väldigt upprörda över det här, det är inte bra för någon så nu måste vi backa bandet, helt enkelt.

Men Eva Christiernin som är socialdemokratisk ordförande i omsorgsnämnden, menar att dem arbetat tätt med brukarföreningarna när förslag till förändringarna tagits fram.

– Alla deras förslag som de har lyft fram, har vi sagt ja till. Sen har vi haft informationsträffar på alla serviceområden för att vara säkra för att fånga upp det som händer i framtiden, så vi kan ha uppföljande träffar. Skulle vi få vi kännedom att någon har fått försämrad livskvalité så måste vi såklart ordna det, för vår avsikt är inte att rucka på kvalitén i det här avseendet.

Det här beslutet innebär en kostnadseffektivisering på sju miljoner kronor, hur gör ni för att det inte ska påverka verksamheten?

– Vi ser att det finns en potential att spara pengar, kvalité ska bibehållas men vi måste vara försiktiga med våra gemensamma pengar, avslutar Eva Christiernin.  


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".