Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utrymningsvägar dolda och brandlarm urkopplat på asylboenden

Uppdaterat tisdag 19 april 2016 kl 11.51
Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 04.40
Uppsala brandförsvar: Det är jätteallvarligt
(2:06 min)
Karta över kommuner i granskningen av brandskyddet på asylboenden.
1 av 2
I mer än hälften av de kontrollerade flyktingboendena i Sverige har allvarliga brister i brandskyddet upptäckts. Foto: Sveriges Radio
Göran Carlsson är chef för den förebyggande avdelningen på Uppsala Brandförsvar.
2 av 2
Göran Carlsson är chef för den förebyggande avdelningen på Uppsala Brandförsvar. Foto: Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Brandlarm som inte fungerar och nödbelysning som saknas. Det är ett stort antal brister i brandsäkerhet på asylboenden i Uppsala län visar P4 Upplands granskning.

Trots att det har varit många bränder på asylboenden sen i höstas så slarvas det med brandsäkerheten. Till exempel var en dörr till en utrymningsväg dold av en gardin. Och dörren gick inte att öppna. Helt klart farligt menar Göran Carlsson på Uppsala brandförsvar:

– Vid brand kan det bli skillnaden på liv och död. Alla utrymningsdörrar ska gå att öppna lätt av alla personer.

Att ett ställe hade en utrymningsdörr som var låst, vad tycker du om det?

– Det är allvarligt. De måste se till omedelbart att den inte är låst. Det är jätteallvarligt, säger Göran Carlsson på Uppsala brandförvar.

Det är en lång rad brister i brandsäkerheten på asylboenden som räddningstjänsterna i Uppsala län har påpekat. I tillsynerna som gjordes i år och förra året av 22 boenden var det bara 4 som klarade sig utan anmärkning.

På 18 boenden fanns brister när tillsynen gjordes. Bland annat att nödbelysning saknas eller är trasig. Och att brandlarm saknas på vissa ställen.

– Om inte larmet fungerar så kan det har brunnit ganska länge innan du får det, och det i sin tur gör att det kan bli riktigt illa.

I ett exempel här var brandlarmet urkopplat. Vad tänker du om det?

– Det talar kanske för sig själv, säger Göran Carlsson som är chef för den förebyggande avdelningen på Uppsala Brandförsvar.

Ett annat boende för ensamkommande barn i Uppland där Heidi Dahlström Westberg är regionchef hade brister till exempel i att brandlarm inte hade kontrollerats och brandövningar som inte genomförs.

– Det är självklart jätteallvarligt när det finns brister. Vi har påbörjat att åtgärda alla punkter och är nästan klara. Vi har ett systematiskt brandskyddsarbete som är väldigt tydligt. Utmaningen kanske är att hålla de aktuella rutinerna vid liv ute i verksamheten.

Det här är sånt som ni egentligen ska ha koll på utan att räddningstjänsten kommer och påpekar. Vad tänker du om det?

– Jag ska inte säga att vi inte har koll på det. Utmaningen är att hålla rutinerna vid liv i det dagliga arbetet, säger Heidi Dahlström Westberg regionchef för ett boende för ensamkommande barn i Uppland.

Fotnot: Vi på P4 Uppland är förhindrade att säga vilka som driver asylboendena vi har granskat eftersom Uppsala Brandförsvar bara har gått med på att lämna ut dokumenten med förbehåll att vi inte säger detta.

Per Karlsson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ser allvarligt på bristerna runt brandskyddet på asylboendena. 

– Det är ju allvarligt att det är brister i brandskyddet här. Vi har ju upptäckt mycket brister som det har ställts krav på att åtgärdas. 

Även Willis Åberg, som är ansvarig för boendeanskaffning på Migrationsverket säger att de också ställt krav på brandsäkerheten. 

– Vi ställer ju krav genom den upphandling vi gör på att leverantören som har ansvar för ett fullgott brandskydd på boendena, ska fullfölja det kravet. 

Här hittar du hela Sveriges Radios granskning om brister i brandskyddet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".