Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkare misstänks ha sålt narkotika på svarta marknaden

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 06.10
"Chefen själv är en av de misstänkta"
(2:16 min)
Medicin.
Foto: Bertil Ericson/TT

En läkare på en husläkarmottagning i Uppsala har skrivit ut stora mängder narkotiska läkemedel – som kan ha sålts på svarta marknaden. Nu anmäls hela mottagningen till IVO. 

En husläkarmottagning i Uppsala anmäls nu av landstinget till Inspektionen för vård och omsorg för att stora mängder narkotiska läkemedel skrivits ut av en läkare på mottagningen, troligen för försäljning på svarta marknaden.

Landstinget har inte kunnat klarlägga vem av läkarna på mottagningen som skrivit ut preparaten och anmäler därför hela mottagningen, säger Inge Bruce, medicinsk rådgivare på landstingets ledningskontor.

– Det har kommit till vår kännedom att mottagningen har skrivit ut för mycket narkotiska läkemedel - eller att någon läkare på mottagningen har förskrivit för mycket narkotiska läkemedel, säger Inge Bruce, medicinsk rådgivare på landstingets ledningskontor.

Går det inte att spåra vem som gjort det här?

– Vi har fått hjälp att göra ett utdrag ur e-hälsomyndighetens register. Om de uppgifterna nu stämmer så finns det två läkare på mottagningen som kan ha gjort det här.

Och chefen själv är en av dem?

– Chefen själv är en av dem.

Och det ska vara läkemedel till en enda patient?

– Ja, det är en man som är 50 eller 51 år gammal som har fått mycket höga doser av ett läkemedel som heter Tramadol utskrivet.

Vet ni vem den mannen är?

– Nej, vi har inte kunnat ta reda på identiteten på mannen. Vi vet också att läkemedlen inte är utskrivna i datasystemet Cosmic, utan läkemedlen måste då vara utskrivna på pappersrecept. Det tyder på att den som skrivit ut det inte vill att det ska upptäckas.

Så vad tror ni har hänt med de här mängderna av medlet?

– Ja, det vi är rädda för är att de har sålts.

Det läkemedel det handlar om är alltså Tramadol, som är ett smärtstillande, morfinliknande, narkotikaklassat preparat. Den person som fått preparatet förskrivet till sig har sen 2014 hämtat ut runt 16 000 tabletter, tabletter som på den illegala marknaden kan vara värda totalt runt 400 000 kronor.

Landstinget kom historien på spåren i ett ekonomiskt uppföljningssystem där personnumren kodas om och man enbart kan utläsa ålder, kön och kommun. Och recept sparas bara i tre månader på apoteken innan de skickas till socialstyrelsen där bara vissa uppgifter registreras och finns kvar.

Inspektionen för vård och omsorg, dit ärendet nu alltså anmäls, har tillgång till register som gör att man bör kunna spåra både vilken läkare som skrivit ut recepten och vem de skrivits ut till. För landstinget är det viktigt att nu få full klarhet i vad som hänt, säger Inge Bruce.

– Ja, jag tycker att det här är mycket allvarligt. Vi som är läkare ska inte medverka till att det säljs narkotiska preparat på svarta marknaden, säger Inge Bruce.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".