Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

C vill bussa barn från stan till landsbygden

Publicerat fredag 22 april 2016 kl 04.40
Mattias Johansson (C): man borde hitta metoder för en bättre fördelning av antalet elever
(2:13 min)
Buss och politikern Mattias Johansson (C) i Uppsala Foto: Centerpartiet. Foto och montage: Sveriges Radio.
Buss och politikern Mattias Johansson (C) i Uppsala Foto: Centerpartiet. Foto och montage: Sveriges Radio.

Bussa elever från överfulla skolor inne i Uppsala till landsbygdsskolor utanför stan där det behövs fler elever. Det förslaget kommer nu från Centerpartiet i Uppsala.

Centerns Mattias Johansson betonar att det i så fall skulle ske på frivillig basis.

– Vi har under flera års tid sett en utbyggnad av skolorna i innerstan på så sätt att de har fått fler och fler elever som ryms på allt mindre yta, medan vi samtidigt har en negativ utveckling i flera landsbygdsskolor där man har ett sviktande elevunderlag. Vi tycker att man borde hitta metoder för en bättre fördelning av antalet elever. Så att man i stället för att bussa elever från landet in till stan gör precis tvärtom, säger Mattias Johansson (C).

Det är framför allt skolor som ligger relativt nära varann geografiskt som skulle kunna kopplas samman, menar Centerpartiet. Till exempel kunde skolor i Luthagen och Svartbäcken kopplas samman med skolor norr om stan, skolor i Stenhagen, Flogsta, Eriksberg och Gottsunda kunde kopplas till skolor västerut och skolor i Sala backe och Nyby till skolor österut.

Centerpartiet pekar på lyckade erfarenheter från Kristianstad i Skåne, även om det där var ganska litet intresse från början från elever och föräldrar.

– Jag tror det var 11 elever det första året man gjorde det här 2012. Men nu, det här läsåret, så har man två fulla bussar som går varje morgon. I Kristianstads fall så har man ytterligare en viktig komponent, och det är att det här har förbättrat integrationen eftersom man har fått ett mer blandat elevunderlag, säger Mattias Johansson.

Skulle det här kunna rädda Åkerlänna skola?

– I Åkerlännas fall är det nog tyvärr för sent, vi i Centern beklagar det och har motsatt oss en nedläggning. Däremot tror vi definitivt att det här kan stärka underlaget för andra landsbygdsskolor som ligger i farozonen.

Vad säger då den politiska majoriteten i Uppsala om Centerpartiets förslag?

– Jag tycker att förslaget är intressant, särskilt nu i en period då vi har platsbrist i grundskolan, framför allt i de centrala delarna av kommunen, säger Caroline Andersson (S), som är kommunalråd med ansvar för skolfrågor.

Kan förslaget bli verklighet?

– Jag vill titta på det här förslaget närmare nu, dels intresset, dels de praktiska förutsättningarna med tillgång till skolskjuts till exempel. Vi har inte heller sett vad det skulle kosta i ekonomiska termer, och vi måste i så fall också säkra att det finns tillräckligt många kvalificerade medarbetare som kan ta emot fler elever på landsbygdsskolorna. Så jag tänker att vi måste titta igenom alla de delarna innan vi tar ställning till om det är möjligt att genomföra det här förslaget, säger Caroline Andersson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".