Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartister i Uppsala län: Miljöpartiets ledning har begått allvarliga misstag

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 06.03
Kenneth Gunnarsson (MP): Det är väldigt, väldigt allvarligt
(2:02 min)
Kenneth Gunnarsson (MP) i Tierp. Foto: Sofia Söderholm/ Sveriges Radio.
Kenneth Gunnarsson (MP) i Tierp. Foto: Sofia Söderholm/ Sveriges Radio.

Det är allvarliga misstag som Miljöpartiets ledning begått den senaste tiden.
Det är flera miljöpartister i Uppsala län, som P4 Uppland talat med, överens om. 

Miljöpartiets gruppledare i Tierp, Kenneth Gunnarsson, tycker att det med tanke på vad som hänt är riktigt att partiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson i går öppnade för en intern diskussion om vilka som i fortsättningen ska vara språkrör för partiet.

– Med tanke på vad som skett den senaste tiden så är det självklart att vi öppnar upp processen så att vi tar in de frågorna som har kommit fram, säger Kenneth Gunnarsson, Miljöpartiets gruppledare i Tierp.

Tycker du att det som hänt har varit så allvarligt att det är nödvändigt att göra på det sättet?

– Att det är allvarligt, ja. Det är väldigt, väldigt allvarligt när partiets grundfundament ifrågasätts och ledarskapet ifrågasätts.

Även Miljöpartiets ordförande i Enköping Kenta Hällbom tycker att partiets ledning begått tydliga misstag, bland annat i hanteringen av bostadsminster Mehmet Kaplans avgång.

– Alltså, sitter man i en regering och statsministern tar ställning, då måste man backa honom, säger Kenta Hällbom.

Och det gjorde inte Gustav Fridolin då?

– Nej, han var lite otydlig tyckte jag förra måndagen med stödet till Mehmet. Han skulle ha ställt upp bakom statsministerns beslut.

Och Miljöpartiets riksdagsman från Uppsala Niclas Malmberg kritiserar partiet för att det var nära att välja in Yasri Kahn i partistyrelsen, Kahn som tycker att det är fel att skaka hand med kvinnor.

– Jag tycker att valberedningen begick ett misstag när man föreslog en person som jag inte ser som lämplig företrädare för partiet, det var ett tydligt misstag. Valberedningen hade uppenbarligen inte undersökt den här personens lämplighet i tillräcklig omfattning som jag ser det, säger Niclas Malmberg.

Men trots kritiken tror alla tre miljöpartisterna att de nuvarande språkrören kommer att få förnyat förtroende.

– Vi i styrelsen i Enköping står helt bakom Gustav och Åsa. Vi är helt övertygade om att de kommer att reda ut den här situationen, säger Kenta Hällbom.

– Mitt intryck är att stödet är starkt, och jag bedömer det som oerhört osannolikt att det skulle väljas några andra språkrör på kongressen, säger Niclas Malmberg.

– Jag kan inte tänka mig annat än att de sitter kvar, säger Kenneth Gunnarsson.

Men om man tycker att partiledningen skött de här sakerna ganska dåligt, är det då självklart att den ska väljas om?

– Det är en väldigt speciell situation för Miljöpartiet som sitter i regeringen för första gången. Det är klart att vi inte kan ha förväntningar rakt över att de ska klara alla situationer, säger Kenneth Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".