Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sista april i Uppsala

Mat till dagen efter sista april

Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 07.30
"Vi ska riva över jättejättemycket gruyèreost"
(0:43 min)
Croque monsieur
Croque monsieur. Foto:Christina Jansson Foto: Foto Christina Jansson

P4 Upplands matinspiratör Christina Jansson ger tips på en macka att inmundiga efter en hel dags Valborgsfirande.

Croque monsieur för två

  • Gör bechamelsås:
  • Smält en dryg matsked smör i en kastrull, vispa ner en matsked vetemjöl och tillsätt därefter 1 dl mjölk under fortsatt vispning och småputtring ytterligare någon minut tills såsen tjocknar. 
  • Ställ åt sidan. 
  • Smält smör i en grillpanna och lägg i 4 skivor ljust bröd, stek bröden på bägge sidor tills de får fin färg. 
  • Riv 75 g gruyèreost. 
  • Bred dijonsenap på två av brödskivorna, toppa med hälften av osten över senapen och därefter varsin skiva rökt skinka. 
  • Toppa med resterande två brödskivor. 
  • Bred över bechamelsåsen och toppa med andra hälften av den rivna osten. 
  • Gratinera högt upp i ugnen på grillfunktion i 225 grader ca 7 min.

Gör en madame av en monsieur? Toppa med ett ägg på slutet.

Här samlar vi alla Christinas recept.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".