Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

För långa väntetider på vårdcentraler

Publicerat lördag 30 april 2016 kl 13.47
Vårdcentral. Foto: Annika Ilmoni
Patienter får fortfarande vänta alldeles för länge innan de får hjälp på flera vårdcentraler i Uppsala län. Foto: Foto: Annika Ilmoni/SR.

Patienter får fortfarande vänta alldeles för länge innan de får hjälp på flera vårdcentraler i Uppsala län.

Enligt vårdgarantin måste patienter få kontakt med primärvården inom en dag och inom sju dagar få träffa en läkare. Men de villkoren lever flera vårdcentraler inte upp till och nu vill primärvården i länet ändra kraven.

Orsaken till att patienter får vänta alldeles för länge på ett läkarbesök är enligt primärvården själva att personalbrist slår hårt mot verksamheten. Vårdcentraler försöker lösa bemanningen genom att hyra in personal men detta leder i sin tur till försämrad ekonomi. Framför allt råder det stor brist på specialister inom allmänmedicin.

För att patienter lättare ska få snabb hjälp har flera vårdcentraler satsat på drop in-mottagning. Det innebär att patienter under bestämda tider på dagen kan komma oannonserat till vårdcentralen och träffa en distriktssköterska för en snabb medicinsk bedömning. Men införandet av just drop-inbesök har på vissa vårdcentraler inneburit att telefontillgängligheten försämrats eftersom personalen måste fokusera på drop inpatienter i stället för att svara i telefon. Framför allt har Gottsunda, Svartbäcken och Årsta vårdcentraler haft problem med telefontillgängligheten. I Gottsunda har även besök till läkaren dröjt alldeles för länge.

Även patienter på privata vårdcentraler som Bålstadoktorn, Husläkargruppen, Enköping vårdcentral och Vårdcentralen centrum har haft svårt att komma fram på telefon. 

Trots detta upplever ändå 85 procent av patienterna att tillgängligheten är bra på Uppsala läns vårdcentraler och det resultatet är femte bäst i landet. Primärvården i länet stödjer nu det förslag till förbättrad tillgänglighet som regeringens nationella samordnaren har kommit fram till. Bland annat handlar detta om att ändra kravet på läkarbesök inom sju dagar till en garanti för patienterna att få en medicinsk bedömning av sjukvårdsutbildad personal oavsett profession inom tre dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".