Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vegokocken Isa Ekstam ger enkla knep på vegetarisk mat i studion

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 11.10
"Man får i sig alla näringsämnen och vitaminer som i en vanlig köttbaserad kost om inte mer ibland"
(9:31 min)
Vegetariska biffar
Isa Ekstam ger sitt receptförslag på rödbetsbiffar med chévre. Foto: Sveriges Radio

Allt fler tycks välja att äta vegetarisk mat. Men det kan vara svårt att hitta på vad för mat som går att laga själv.  

Det finns en hel del olika begrepp för våra matvanor. Enligt Isa Ekstam är det semivegetarianer som väljer bort fisk. Vissa äter bara kyckling och skaldjur. Veganer håller sig endast till sådant som kommer ifrån växtriket. Man äter inte alla mejeriprodukter och inte heller rom eller kaviar.

Hon ger tips på hur man bäst kan komma igång att växla över till mer vegetarisk mat. 

— För att verkligen komma igång med den vegetariska matlagningen så får man börja att ta ett steg i taget helt enkelt. Man kanske kan ta en dag i veckan, till exempel en köttfri måndag. Sen kan man ta en klassisk vanlig rätt och veganisera den. 

Här är Isa Ekstams receptförslag på rödbetsbiffar med chévre: 

Antal: 4 personer
Tid: 30 minuter

Rödbetor kan vara en riktig vän i köket. På rödbetan går det att göra biffar, soppor, rosta i ugnen, blanda ner i sallader och färga såser med. I detta recept har närbesläktade polkagrisbetan rivits och blandats med chévre och fräscha medelhavskryddor för att sedan stekas till biffar. Passar perfekt till vardagsmiddagen eller som tillbehör på buffébordet.

Ingredienser

  • 4 stora rödbetor eller polkagrisbetor
  • 200 g chévre
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka färsk persilja
  • 2 ägg
  • Saften från 1/3 citron
  • 1 tsk honung
  • ½ tsk chiliflingor
  • Salt och peppar efter smak
  • 2 msk vetemjöl
  • Rapsolja med stekning

Gör så här

  1. Riv polkagrisbetorna på den grova sidan av rivjärnet.
  2. Finhacka lök, vitlök och strimla persiljan. Rör ner i en djup skål.
  3. Smula ner chévren och tillsätt ägg, citronsaft, honung, kryddor och vetemjöl. Forma till små biffar och lägg upp på ett stort fat.

Hetta upp en stekpanna med olja och stek biffarna på medelhög värme tills de är gyllenbruna på båda sidorna.

*Ett knep för att lyckas med biffarna är att inte vända dem för tidigt innan de har fått en ordentlig stekyta. Ta gärna hjälp av en stekspade och en stor sked när du sedan vänder biffarna.


Lyssna på klippet för att höra vad hon har med sig till studion!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".