Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skilda visioner om planerna för Stabbyfältet

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 15.59
Ove Lundgren och boende i närheten Barbro Gerdén i föreningen Gröna Sköna Stabby
Ordförande Ove Lundgren i föreningen Gröna Sköna Stabby tillsammans med Barbro Gerdén som bor i närheten av Stabbyfältet är emot bostadsbygget. Foto: Sveriges Radio

Uppsala kommun anser att marken i Stabby är för värdefull och vill använda den för bostadsbyggande i stället. Föreningen Gröna Sköna Stabby håller med om.

Enligt Erik Pelling, ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun är bakgrunden att Uppsala behöver fler bostäder, arbetsplatser, parker och friluftsområden. 

Ove Lundgren, ordförande för Gröna Sköna Stabby, tillsammans med Barbro Gerdén som bor i närheten av området menar att planerna på att bygga bostadsområde inte kommer att bevara det gröna landskapet tillräckligt mycket.

— Ska man bygga bostäder på det här så förstör man ju hela naturupplevelsen. För blir det bostäder på de här fälten, där det är tänkt att vara en golfbana så förstör det alltihop enligt min och många andras mening, säger Ove Lundgren. 

Barbro Gerdén tycker att det bästa vore om det fick förbli som det är idag. Hon tar upp att förslaget om att bygga golfbana har diskuterats det senaste decenniet som en lösning för att det natursköna ska få vara kvar.

— Det har funnits med i planerna hela tiden att det ska finnas en tillgänglighet även för oss som inte spelar golf, säger hon. 

Erik Pelling lovar dock att bostadsområdet kommer formas i dialog med Uppsalabor och närboende. Planen är att det ska bli en grön stadsdel där till exempel Librobäcken och Stabby Prästgård kommer att finnas kvar. Han säger att även möjligheter för skidspår ska kunna finnas.

— Vi ska inte lägga ut en villamatta eller asfaltera hela området, utan vi kommer att bygga en stad här, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".