Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkarbristen i länet kritiseras

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 06.47
Primärvårdschefen: Vi jobbar hela tiden aktivt med rekrytering
(1:51 min)
En läkare undersöker en patient gnom att lyssna med ett stetoskop. Foto: Bertil Ericson/TT
En läkare undersöker en patient gnom att lyssna med ett stetoskop. Foto: Bertil Ericson/TT

Läkarbristen på vårdcentralerna i Uppsala län är nu så stor att Inspektionen för vård och omsorg ingriper och ålägger landstinget att stärka bemanningen. 

Enligt Inspektionen är personalvakanserna så allvarliga att patientsäkerheten inte längre kan säkerställas på de vårdcentraler som kontrollerats. 

De vårdcentraler som IVO besökt är Heby vårdcentral, Husläkarcentrum i Enköping och Årsta vårdcentral i Uppsala, alla tre drivs av landstinget självt. Samtliga tre vårdcentraler har brist på läkare, och en av dem anger också brist på distriktssköterskor. Vakanserna är alltså enligt IVO så stora att patientsäkerheten inte kan säkerställas på de tre vårdcentralerna, bland annat påpekas risken för att diagnoser fördröjs till följd av läkarbristen genom att missar uppstår i t ex hanteringen av remisser och provsvar. IVO kräver nu att landstinget vidtar åtgärder för att stärka bemanningen både på kort och lång sikt.

– Vi jobbar aktivt och dagligen med att försöka stärka bemanningsläget. Vi har däremot problem med att anställa allmänläkare, och det är ett nationellt problem som inte bara vi har, säger Göran Angergård, primärvårdschef i Uppsala län.

Betyder IVO:s ställningstagande att ni måste jobba ännu mer än hittills med problemet eller räcker de åtgärder ni har påbörjat?

– Vi jobbar hela tiden aktivt med att på olika sätt försöka rekrytera. IVO:s åläggande förändrar ingenting, utan vi var redan på tå så att säga. Vi kommer att fortsätta med det vi redan håller på med.

IVO har funnit att patientsäkerheten inte kan säkerställas på de vårdcentraler de besökt. Delar du den uppfattningen?

– Jag fick det här åläggandet i onsdag, och jag måste undersöka och titta närmare på den frågan. Min uppfattning i dag är att vi inte äventyrar någon patientsäkerhet inom primärvården i Uppsala län, säger Göran Angergård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".