Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget förvånat över IVO:s kritik

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 15.23
"Jag har inte fått signaler om att bemanningen påverkar patientsäkerheten"
(1:59 min)
En läkare lyssnar på en pojkes hjärta med ett stetoskop.
Foto: Erik Svensson

Landstingspolitikerna reagerar med förvåning över Inspektionen för vård och omsorgs varning för att patientsäkerheten skulle vara hotad på vårdcentralerna i Uppsala län till följd av läkarbristen.

Inspektionen för vård och omsorg har besökt Heby vårdcentral, Husläkarcentrum i Enköping och Årsta vårdcentral i Uppsala och bedömt att de många vakanserna gör att patientsäkerheten inte kan säkerställas, och landstinget åläggs nu att komma med ett program för förstärkt bemanning.

Landstingspolitikerna reagerar med förvåning över Inspektionen för vård och omsorgs varning för att patientsäkerheten skulle vara hotad på vårdcentralerna i Uppsala län till följd av läkarbristen.

– Jag har inte fått några signaler tidigare om att bemanningen äventyrar patientsäkerheten. Det är ju allvarligt och stärker ju bilden vi redan har att vi har ett allvarligt problem med läkarbemanningen i primärvården, säger Miljöpartiets landstingsråd Malena Ranch. 

Vad tänker du om att IVO menar att patientsäkerheten inte kan säkerställas?

– Det är ju en fråga vi jobbar med på både kort och lång sikt att få fler läkare inom primärvården. Men det är ju också en nationell fråga. Man måste se över antalet platser inom läkarutbildningarna, säger Ranch.

I den politiska oppositionen är även Kristdemokraternas Anna-Karin Klomp förvånad över att IVO gjort en så kraftfull markering när det gäller följderna av läkarbristen.  

– Det var något oväntat. Vi har vetat att det finns läkarbrist på vissa vårdcentraler, men att man också saknar rutiner för att säkerställa tillfällig personal var en nyhet för mig, säger Klomp.

Primärvårdschefen menade att det här är ett nationellt problem och att man på länsnivå gör så gott man kan, är det en tillräckligt stark attityd gentemot åläggandet från IVO?

– IVO kommer inte acceptera ett sånt svar. Det kan jag inte tänka mig. Att man inte har rutiner för att ta hand om personal som jobbar tillfälligt det är verkligen inte acceptabelt och det kan man påverka. Den generella läkarbristen kan ju vi i vår primärvård inte lösa men vi på landstingsnivå kan inrätta fler tjänster för ST-läkare vilket skulle underlätta för primärvården, säger Anna-Karin Klomp (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".