Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot planerna på Östhammarsfilial i Uppsala

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 05.04
"Bättre att utveckla sin egen kommun"
(1:49 min)
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östhammars kommun får kritik för deras planer på att hyra kontor i Uppsala. Nu har en motion lämnats för att öppna ett kontor i Alunda istället.

Nu kommer kritik mot Östhammars kommuns planer på att hyra kontor i Uppsala – så att medarbetare ska kunna jobba på distans.

Lars O Holmgren från Borgerligt alternativ har nu lagt en motion om att istället öppna ett kontor i Alunda.

– Det ligger mitt emellan Östhammar och Uppsala. Har ju då bra kollektivtrafik och bra vägar och alla förutsättningar för att kunna fungera alldeles utmärkt. Med kortare pendlingsvägar och annat, säger han.

Men kommunchefen i Östhammar, Peter Nyberg, ser inga problem med kontorsplatser i en annan kommun. Han fokuserar istället på fördelarna med att kunna erbjuda medarbetare som bor i Uppsala möjligheten att jobba där någon gång ibland, för att få livet att gå ihop.

– Om vi någon eller några gånger i månaden kan avlasta dem de tre timmarna det oftast tar, fram och tillbaks, så tycker vi att det är ett bra sätt att möta deras behov, säger Peter Nyberg.

Enligt Peter Nyberg så kommer det kosta runt hundratusen om året att hyra de fem platserna i centrala Uppsala som det handlar om. En kostnad som han menar att kommunen tjänar in genom att fler kommer vilja jobba kvar inom Östhammars kommun, eftersom han säger att det i dag är de som bor i Uppsala som ofta väljer att sluta.

– Då är det här ett försök som vi gör och vi måste jobba med alla de instrument som finns för att vara en god, modern och attraktiv arbetsgivare, säger han.

Tanken är nu att pröva det här under ett och ett halvt år, med start i höst, för att se hur det fungerar. Men Lars O Holmgren från Borgerligt alternativ har alltså lagt en motion där han istället föreslår ett kontor i Alunda. Dels för att på det sättet utveckla den egna kommunen, dels för att han ser att det kan uppstå problem med var de ska dra gränsen om de låter Uppsalabor jobba från Uppsala.

– De som pendlar från Tierp och de som pendlar från Gävle, ska man bygga kontor där också? Det finns ju många som pendlar i jobbet och det är ju inte speciellt unikt. Så jag tror ju att det är bättre att utveckla sin egen kommun när det gäller att bygga upp nya arbetsplatser, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".