Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora skillnader i vad det kostar att skydda tänderna

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 04.40
Privat tandläkare: Ingen hjälper mig att betala
(0:51 min)
Fotomontage. Fr v: Tandundersökning och karta över kostnaderna i Uppsala län.
Foto: Pontus Lundahl/TT. Grafik från CartoDB.

Den som jämför priser hos tandläkaren kan spara mycket pengar. Priserna skiljer sig nämligen mycket mellan den dyraste och den billigaste mottagningen i Uppsala län, visar en kartläggning.

Fares Sawalha driver den privata mottagningen Upplands tandvård i Östhammar. Där ligger priserna något över de så kallade statliga referenspriserna för tandvård, som Folktandvården följer. Hans mottagning tillhör därför inte en av de dyraste i länet. Han håller med om att det är dyrt att gå till tandläkaren.

– Men tandläkaren måste leva också. Folktandvården, det är staten, men om den här kliniken går back är det ingen som hjälper mig att betala hyra och personal, säger Fares Sawalha.

De flesta privata mottagningar i länet har priser som ligger runt referenspriserna eller upp till 30 procent över folktandvårdens för de åtgärder vi frågat om. Några ligger under referenspriserna, medan de dyraste alltså tar mer än dubbelt så mycket som de billigaste, för vanliga åtgärder.

På frågan om det här är rimligt, svarar Fares Sawalha såhär:

– Jag kan inte svara för dem. De kanske har för lite patienter och vill överleva. Jag vet inte hur de har det på sina kliniker.

Tror du att det finns tandläkare som lägger på extra på priset, för att de kan?

– Nej, det tror jag faktiskt inte.

Vi har inte lyckats få svar från någon av de dyraste tandläkarna i länet om hur de resonerar när de sätter sina priser.

Så gjordes jämförelsen:

Den här kartan visar tandvårdsmottagningar i Uppsala län och Gävleborgs län. För varje mottagning anges priserna för några av de vanligaste tandvårdsåtgärder som utförs i Sverige och i de respektive länen, baserat på statistik från Försäkringskassan. Vi har också tagit med några relativt vanliga, men lite dyrare, åtgärder.

Vi har samlat in priserna genom att ringa runt till mottagningarna under två veckor i april.  

Kartan visar ungefär hälften av mottagningarna i respektive län, i Uppland är 61 mottagningar redovisade, relativt 54 i Gävleborg. Totalt finns det 131 tandvårdsmottagningar i Uppland och 86 i Gävleborg enligt Försäkringskassans uppgifter.

De mottagningar som inte finns med är välkomna att meddela sina priser till redaktionen, för att sedan komma med på kartan.

I informationsrutan visas längst ner ett ”sammanslaget pris”, där kostnaden för samtliga sju åtgärder slagits ihop. I de fall där en klinik har ett prisspann för en viss åtgärd, har vi valt den lägre kostnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".